Hľadáte recept, ktorý premení obyčajný deň na malú slávnosť? Práve ste ho našli! Predstavte si tú nádhernú, prenikavú vôňu tymiánu a cesnaku, ktorá sa šíri celým bytom a láka všetkých k stolu. Toto fantastické bravčové mäsko je presne ten typ jedla, ktoré zahreje na duši a poteší každý maškrtný jazýček. Je neuveriteľne šťavnaté, mäkké tak, že sa priam rozplýva na jazyku, a ponorené v bohatej, poctivej šťave, ktorú si budete chcieť vytrieť chlebom do poslednej kvapky. Garantujem vám, že tento RECEPT si zamilujete!
1. Bravčové stehno umyjeme, osušíme a nakrájame na rezančeky alebo menšie kocky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno, cesnakové strúčiky očistíme a nakrájame na tenké plátky.
2. Vo väčšom hrnci alebo hlbšej panvici rozohrejeme olej na vyššej teplote. Pridáme mäso a sprudka ho opečieme zo všetkých strán dozlatista, aby sa zatiahlo. Bude to trvať približne 4 minúty.
Dusenie a dochutenie:
3. K opečenému mäsu pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak. Zalejeme horúcou vodou, v ktorej sme rozmiešali bujón. Všetko ochutíme sušeným tymiánom a premiešame.
4. Zmes privedieme k varu, potom stiahneme plameň na minimum, prikryjeme pokrievkou a necháme pomaly dusiť približne 1 hodinu, alebo kým nie je mäso úplne mäkké. Počas dusenia občas premiešame a v prípade potreby podlejem trochou horúcej vody.
5. Keď je mäso mäkké, šťavu dochutíme soľou, mletým čiernym korením a sójovou omáčkou. Dôkladne premiešame a necháme ešte minútku prejsť varom.
Servírovanie:
6. Hotové bravčové na tymiáne a cesnaku podávame ihneď. Ako príloha je vynikajúca zemiaková kaša, ale skvele sa hodí aj ryža alebo hranolky.
Poznámky
1. Pre ešte bohatšiu a plnšiu chuť rada nahrádzam vodu s bujónom poctivým domácim alebo kvalitným kupovaným mäsovým či zeleninovým vývarom. Stačí použiť rovnaké množstvo.2. Servírovanie sa snažím vždy oživiť. Zemiakovú kašu posypem čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Okrem kaše je výbornou prílohou aj dusená ryža či chrumkavé hranolky.3. Ak chcem mať šťavu hustejšiu, na záver ju zvyknem jemne zahustiť. V malom množstve studenej vody (asi 2 PL) rozmiešam 1 ČL kukuričného škrobu a za stáleho miešania vlejem do vriacej omáčky.4. Niekedy pre zmenu pridávam k mäsu spolu s cibuľou a cesnakom aj na plátky nakrájané šampiňóny. Tie dodajú jedlu ďalší rozmer a skvelú zemitú chuť. Stačí približne 150 g čerstvých húb.