Pripravte sa ochutnať pravdepodobne to NAJŠŤAVNATEJŠIE bravčové na pive, aké ste kedy jedli! Tento famózny RECEPT kombinuje krehkú bravčovú krkovičku s bohatou chuťou piva, čerstvou zeleninou a aromatickými hubami do jedného dokonalého celku. Jedlo je nielen neuveriteľne chutné a sýte, ale jeho príprava je prekvapivo jednoduchá a vhodná aj pre menej skúsených kuchárov. Či už plánujete slávnostný obed alebo si len chcete dopriať niečo výnimočné počas všedného dňa, tento recept vás zaručene nesklame a stane sa hitom vašej kuchyne!
600gbravčovej krkovičky(nakrájanej na plátky hrubé približne 1,5 - 2 cm)
cca 2-3PLrastlinného oleja(napr. slnečnicového alebo repkového, na opekanie)
4veľké strúčikycesnaku(v šupke, len jemne roztlačené)
3vetvičkyčerstvého tymiánu(alebo 1 ČL sušeného)
500mlsvetlégo piva(napr. ležiak 10° alebo 12°)
cca 1ČLsoli(alebo podľa chuti, na mäso)
cca ½ČLčerstvo mletého čierneho korenia(alebo podľa chuti, na mäso)
Na zeleninovo-hubovú zmes:
2ksstredne veľkej červenej papriky(môžete použiť aj mix farebných)
300gčerstvých šampiňónov(očistených a nakrájaných na plátky alebo štvrtinky)
1stredne veľkýpór(len biela a svetlozelená časť, dôkladne umytá)
30mlkvalitnej sójovej omáčky(napr. svetlej)
soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie zeleniny(podľa chuti)
Pokyny
Príprava a opekanie mäsa:
1. Plátky bravčovej krkovičky (600 g) zľahka naklepte. Tip: Mäso je ideálne naklepávať cez potravinársku fóliu alebo mikroténové vrecko – zabránite tak porušeniu štruktúry mäsa a odstrekovaniu šťavy do okolia.
2. Vo väčšej hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte rastlinný olej (2-3 PL) na stredne silnom plameni.
3. Pripravené plátky mäsa opekajte na rozpálenom oleji z každej strany približne 3 minúty, kým pekne nezhnednú. Opečené mäso vyberte z panvice a dočasne odložte bokom.
Dusenie mäsa v pive:
4. Do výpeku v panvici (ak je ho príliš veľa, časť môžete odobrať) pridajte roztlačené neolúpané strúčiky cesnaku (4 ks) a vetvičky čerstvého tymiánu (3 ks). Krátko (cca 30 sekúnd) ich orestujte, aby sa uvoľnila aróma.
5. Do panvice vráťte opečené plátky mäsa. Zalejte ich svetlým pivom (500 ml) a dochuťte soľou (cca 1 ČL) a čerstvo mletým čiernym korením (cca ½ ČL).
6. Priveďte k varu, potom znížte plameň na minimum, prikryte panvicu pokrievkou a nechajte mäso dusiť približne 20 minút, alebo kým sa väčšina piva neodparí a mäso nie je takmer mäkké. Počas dusenia mäso priebežne otáčajte, aby sa dusilo rovnomerne.
Príprava zeleninovo-hubovej zmesi a finálne dusenie:
7. Kým sa mäso dusí, pripravte si zeleninu. Červené papriky (2 ks) očistite od jadierok a vnútorných žiliek a nakrájajte ich na hrubšie prúžky. Šampiňóny (300 g) nakrájajte na plátky alebo štvrtinky. Pór (1 ks) nakrájajte na polkolieska.
8. Po približne 20 minútach dusenia, keď sa tekutina v panvici zredukovala, vyberte mäso, tymián a cesnak z panvice a odložte ich bokom na tanier.
9. Do panvice (ak je potrebné, pridajte ešte trochu oleja) vložte nakrájané papriky. Na miernom ohni ich restujte približne 2 minúty.
10. K paprikám pridajte nakrájané šampiňóny. Zmes zľahka osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením. Premiešajte, prikryte pokrievkou a na strednom plameni duste približne 5 minút, kým huby nezmäknú a nepustia šťavu.
11. Do panvice k zelenine a hubám pridajte nakrájaný pór. Zalejte sójovou omáčkou (30 ml) a všetko dobre premiešajte.
12. Na takto pripravenú zeleninovo-hubovú zmes položte späť odložené plátky mäsa (môžete na ne položiť aj pôvodné vetvičky tymiánu a strúčiky cesnaku pre ďalšie uvoľnenie arómy).
13. Panvicu opäť prikryte pokrievkou a všetko spolu na miernom ohni duste ďalších približne 35 minút, alebo kým nie je mäso úplne mäkké a krehké a zelenina pekne podusená. Počas dusenia podľa potreby podlejte malým množstvom vody alebo piva, aby sa zmes nepripaľovala.
14. Hotové bravčové na pive so zeleninou a hubami odstavte z ohňa. Pred podávaním vyberte vetvičky tymiánu a strúčiky cesnaku (alebo ich môžete ponechať pre rustikálny vzhľad).
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu chuť niekedy pridám k mäsu počas dusenia v pive aj jednu menšiu cibuľu nakrájanú nahrubo alebo pár guľôčok borievky.2. Ak chcem mať omáčku hustejšiu, môžem na záver (pred finálnym dusením) zeleninu zľahka poprášiť lyžičkou hladkej múky a krátko orestovať, alebo šťavu zahustiť malým množstvom kukuričného škrobu rozmiešaného v studenej vode.3. Namiesto šampiňónov rada používam aj iné druhy húb, napríklad hlivu ustricovú alebo zmes lesných húb, ak sú práve dostupné. Dodajú jedlu zaujímavejšiu textúru a arómu.4. Hotové bravčové na pive najradšej podávam s varenými zemiakmi posypanými čerstvou petržlenovou vňaťou, ale výborne chutí aj s ryžou, knedľou alebo len s čerstvým chlebom na vytieranie lahodnej šťavy.