Keď mám chuť na poctivé mäso v omáčke, ale málo času, tento recept je moja prvá voľba. Je to presne ten typ jedla z jednej panvice, ktorý milujem. Mäso je vďaka správnemu postupu neuveriteľne šťavnaté a omáčka plná chuti slaninky, húb a zeleniny. Všetko je hotové za chvíľku.
4plátky4 plátky bravčového karé(spolu cca 600–700 g)
4ČL4 ČL dijonskej horčice
3PL3 PL hladkej múky(na obalenie)
100g100 g údenej slaniny
1ks1 ks väčšia cibuľa
250g250 g čerstvých šampiňónov
100ml100 ml paradajkovej passaty
1ks1 ks čerstvá červená kapia
soľ, mleté čierne korenie
2PL2 PL oleja alebo bravčovej masti
300mlcca 300 ml horúceho vývaru alebo vody
Pokyny
1. Príprava mäsa. Plátky karé zľahka naklepte dlaňou alebo cez fóliu. Z oboch strán ich osoľte a okoreňte.
2. Jednu stranu každého plátku potrite lyžičkou dijonskej horčice.
3. Pripravené plátky zľahka obaľte v hladkej múke z oboch strán. Prebytočnú múku oklepte.
4. Opekanie mäsa. Vo väčšej hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte olej. Obalené plátky mäsa na ňom sprudka opečte z každej strany do zlatista (asi 2-3 minúty na stranu). Opečené mäso vyberte a odložte bokom na tanier.
5. Príprava základu. Do tej istej panvice (výpek nevylievajte) pridajte na kocky nakrájanú slaninu a opečte ju dochrumkava.
6. K slanine pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte dosklovita. Následne pridajte na plátky nakrájané šampiňóny a restujte, kým sa neodparí voda a nezačnú chytať farbu.
7. Dusenie. Do panvice vráťte opečené mäso. Pridajte paradajkovú passatu a zalejte horúcim vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso takmer ponorené.
8. Priveďte do varu, potom stíšte plameň na minimum, prikryte pokrievkou a pomaly duste približne 40 minút, alebo kým nie je mäso krásne mäkké.
9. Dokončenie. Päť minút pred koncom dusenia pridajte do omáčky červenú kapiu nakrájanú na pásiky alebo kocky. Premiešajte a nechajte prejsť varom už len tých 5 minút, aby zostala príjemne chrumkavá.
10. Omáčku na záver ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
Poznámky
1. Prečo mäso obaliť v múke? Obalenie mäsa v múke pred opekaním má dva skvelé dôvody. Vytvorí na povrchu mäsa chutnú kôrku, ktorá v sebe pomôže uzamknúť šťavu, a zároveň prirodzene a jemne zahustí omáčku počas dusenia.2. Čerstvá kapia na záver. Pridanie čerstvej papriky (kapie) až na posledných 5 minút je výborný trik. Zelenina stihne zmäknúť, ale nerozvarí sa. Zachová si krásnu farbu, sviežosť a jemné chrupnutie, ktoré celý pokrm oživí.