Odkedy mám tento recept, klasickú suchú žemľovku už nerobím. Je to presne tá poctivá, voňavá žemľovka s jablkami a tvarohom, ktorá prevonia celý dom škoricou a vanilkou. Tento recept je fantastický, pretože žemľovka je vďaka tvarohu a maslu neuveriteľne šťavnatá a krémová.
1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si hlbší plech alebo zapekaciu misu (cca 25x35 cm) a vymažte ju kúskom masla.
2. V mise zmiešajte metličkou mlieko s celým vajíčkom.
3. V druhej miske zmiešajte tvaroh s približne 2 lyžicami trstinového cukru a vanilkovým cukrom (ak používate).
4. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nahrubo nastrúhajte.
5. Vo väčšej miske zmiešajte nastrúhané jablká, hrozienka, zvyšný trstinový cukor a mletú škoricu (2-3 lyžice).
6. Veku nakrájajte na krajce hrubé asi 1 cm.
7. Začnite vrstviť. Polovicu krajcov veky postupne krátko namáčajte v mlieku a ukladajte na dno pekáča.
8. Na veku rovnomerne navrstvite polovicu ochutených jabĺk.
9. Na jablká opatrne rozotrite celú tvarohovú plnku.
10. Na tvaroh navrstvite druhú polovicu jabĺk.
11. Všetko zakryte druhou polovicou krajcov veky, ktoré ste opäť namočili v mlieku. Ak vám zostala mliečna zmes, rovnomerne ju vylejte na vrch.
12. Zvyšné maslo (cca 60 g) nakrájajte na tenké plátky. Poukladajte ich na vrchnú vrstvu veky.
13. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 35–40 minút. Povrch musí byť krásne zlatohnedý a chrumkavý.
Poznámky
1. Použite staršie pečivo: Na žemľovku je ideálna 1-2 dňová veka alebo rožky. Čerstvé pečivo by sa príliš rýchlo rozmočilo na kašu.2. Šťavnaté jablká: Ak sú vaše jablká suchšie, krátko ich poduste na panvici. Ak sú príliš šťavnaté, pred vrstvením z nich zľahka vytlačte prebytočnú šťavu.3. Snehová čiapka: Ak použijete 2 vajcia, dajte žĺtky do mlieka. Z bielkov a 50 g cukru vyšľahajte tuhý sneh a natrite ho na žemľovku 10 minút pred koncom pečenia.4. Orechová verzia: Do jablkovej zmesi pridajte aj hrsť nasekaných vlašských orechov.