Šťavnatá cuketa v kefírovom cestíčku (lepšia ako v trojobale)
Klasický trojobal je fajn, ale ak chcete vyprážanú cuketu posunúť na úplne novú úroveň, musíte vyskúšať toto. Kefírové cestíčko je nadýchané, chrumkavé a vďaka nemu zostane cuketa vo vnútri úžasne šťavnatá a vôbec nie je mastná. Je to naozaj stokrát lepšie, ako ste zvyknutí.
1. Príprava cukety. Cuketu umyte, osušte a aj so šupkou nakrájajte na hrubšie hranolčeky alebo paličky.
2. V mise cuketové hranolčeky posoľte a dobre premiešajte. Nechajte ich postáť 10-15 minút.
3. Odvodnenie (dôležitý krok!). Cuketa pustí veľa vody. Dôkladne ju osušte papierovými utierkami.
4. Príprava cestíčka. V hlbokom tanieri rozšľahajte vajcia so soľou, korením a kefírom. Pridajte prelisovaný cesnak.
5. Postupne metličkou vmiešajte 3-4 lyžice hladkej múky, aby vzniklo hladké, polohusté cestíčko.
6. Do druhého taniera si nasypte hladkú múku na obaľovanie.
7. Obaľovanie a smaženie. V panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja.
8. Osušené cuketové hranolčeky najprv dôkladne obaľte v suchej múke.
9. Následne ich ponorte do kefírového cestíčka a ihneď vkladajte do horúceho oleja.
10. Smažte na strednom plameni z každej strany dozlatista a dochrumkava.
11. Hotové kúsky odkladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.
Poznámky
1. Prečo osušiť cuketu? Tento krok so soľou a následným osušením je kľúčový. Nielenže cuketu zbavíte prebytočnej vody, takže nebude pri smažení prskať, ale hlavne vďaka tomu na nej bude cestíčko perfektne držať a po usmažení zostane krásne chrumkavé.2. Kefír robí zázraky. Kefír v cestíčku nie je len tak. Jeho kyslosť a kvasinky spravia cestíčko neuveriteľne nadýchaným a jemným. Po usmažení bude ľahké a nebude tak nasiaknuté olejom ako klasický trojobal.