Tradičný recept na poctivú veľkonočnú plnku (hlavičku) pripravenú zo starších rožkov, vareného údeného mäsa, vajec, mlieka a čerstvej žihľavy (alebo špenátu). Pečená v pekáči dozlatista.
300mlvlažného plnotučného mliekacca (alebo vývaru z údeného)
40gmaslarozpusteného
3ksvajecveľkosť M
1čajová lyžičkasolicca (alebo podľa chuti, opatrne)
Čerstvo mleté čierne koreniepodľa chuti
1štipkamletého muškátového orieška
2hrstečerstvej mladej žihľavycca (ALEBO cca 100-150g listového špenátu)
Masť alebo olejna vymazanie pekáča
Strúhanka alebo hrubá múkana vysypanie pekáča
Pokyny
Príprava surovín:
1. Varené údené mäso nakrájajte na malé kocky.2. Staršie rožky nakrájajte na kocky (1,5x1,5 cm).3. Žihľavu sparte vriacou vodou, schlaďte, vyžmýkajte a nasekajte (špenát detto).4. Oddeľte vajcia. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky rozšľahajte. Maslo rozpustite.
Miešanie plnky:
5. V mise zľahka premiešajte kocky rožkov s vlažným mliekom/vývarom.6. Pridajte rozpustené maslo, žĺtky, soľ. Premiešajte.7. Pridajte údené mäso a pripravenú žihľavu/špenát.8. Dochuťte korením a muškátovým orieškom. Zľahka premiešajte.9. Opatrne po častiach vmiešajte stierkou tuhý sneh z bielkov.
Pečenie:
10. Rúru predhrejte na 180°C. Pekáč (cca 30x20 cm) vymažte a vysypte.11. Plnkovú zmes rovnomerne rozotrite do pekáča, uhlaďte povrch.12. Pečte cca 45 minút dozlatista a do pevna (test špajdľou).
Servírovanie:
13. Upečenú plnku nechajte mierne vychladnúť v pekáči (aspoň 15-20 min).14. Nakrájajte na kocky alebo rezy a podávajte teplú alebo studenú.
Poznámky
1. Pre ešte bohatšiu chuť môžete do základu pridať aj nadrobno nakrájanú a na masle orestovanú cibuľku.2. Namiesto rožkov môžete použiť aj staršiu vianočku alebo iné biele pečivo.3. Ak nemáte čerstvú žihľavu ani špenát, môžete použiť aj mrazený listový špenát (dôkladne rozmrazený a vyžmýkaný) alebo nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.4. Experimentujte s bylinkami – do plnky sa hodí aj majoránka alebo ligurček.