Túžite po dezerte, ktorý vás vráti do detstva a zároveň ohromí svojou jednoduchosťou? Tento RECEPT na legendárny smotanový koláč à la „Ruská zmrzlina“ je presne to, čo hľadáte! Pripravíte ho len z pár základných surovín, úplne bez pečenia a výsledok je neodolateľne krémový a osviežujúci. Jeho chuť je vernou kópiou obľúbenej ruskej zmrzliny, ktorá sa rozplýva na jazyku. Ideálna maškrta na horúce letné dni, rodinné oslavy alebo kedykoľvek, keď dostanete chuť na niečo naozaj výnimočné a nostalgické.
500mlstudenej smotany na šľahanie(s obsahom tuku 33–36%)
2ksveľkých cukrárskych oblátok(suchých, bez náplne, veľkosť prispôsobená forme, napr. štvorcové alebo obdĺžnikové cca 20x20 cm alebo 15x25 cm)
Pokyny
Príprava vaječného krému:
1. V hrnci alebo hlbšej rajnici metličkou dôkladne vyšľahajte vaječné žĺtky (4 ks) s kryštálovým cukrom (120 g) a vanilkovou arómou (alebo vanilkovým cukrom).
2. Postupne za stáleho miešania prilievajte plnotučné mlieko (200 ml).
3. Hrniec umiestnite na sporák na stredný až mierny plameň. Zmes za neustáleho miešania metličkou zahrievajte, kým nezačne mierne hustnúť. Dôležité: Zmes nesmie vrieť, aby sa žĺtky nezrazili! Ideálna teplota je okolo 80-82°C. Ak máte kuchynský teplomer, použite ho. Zahrievanie a miešanie trvá približne 1–2 minúty od momentu, keď zmes začne hustnúť.
4. Keď krém mierne zhustne (mal by zľahka obaliť lyžicu), ihneď ho odstavte z ohňa.
5. Horúci vaječný krém prelejte do čistej misy. Priamo na jeho povrch priložte potravinársku fóliu (tým zabránite vytvoreniu kožky) a nechajte ho najprv vychladnúť pri izbovej teplote, potom ho vložte do chladničky úplne vychladnúť (aspoň 1-2 hodiny).
Príprava smotanovej zmesi a kompletizácia:
6. Kým vaječný krém chladne, pripravte si formu. Štvorcovú alebo obdĺžnikovú formu (s rozmermi približne 20x20 cm alebo 15x25 cm, podľa veľkosti vašich oblátok) alebo tortový ráfik položte na tácku či dosku vyloženú papierom na pečenie. Dno formy/ráfika vyložte jedným kusom cukrárskej oblátky. Ak je oblátka väčšia, orežte ju na požadovaný rozmer.
7. V inej väčšej a čistej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (500 ml) elektrickým šľahačom na stredných/vyšších otáčkach dotuha, kým nevytvára pevné špičky.
8. Keď je vaječný krém úplne vychladnutý (mal by mať podobnú teplotu ako vyšľahaná smotana), opatrne a po častiach ho stierkou vmiešajte do tuhej šľahačky. Miešajte zľahka, metódou prekladania zospodu nahor, aby si zmes zachovala čo najviac nadýchanosti a objemu.
9. Pripravenú smotanovo-vaječnú zmes rovnomerne nalejte na cukrársku oblátku vo forme/ráfiku. Povrch uhlaďte stierkou.
10. Na vrch krému položte druhý kus cukrárskej oblátky a zľahka ju pritlačte, aby sa spojila s krémom.
Mrazenie a servírovanie:
11. Takto pripravený smotanový zmrzlinový koláč opatrne zakryte (napríklad potravinárskou fóliou, aby nenasiakol pachy z mrazničky) a vložte ho do mrazničky stuhnúť minimálne na 4 hodiny, ideálne však cez noc, aby bol dokonale premrazený a dal sa dobre krájať.
12. Pred podávaním vyberte zmrzlinový koláč z mrazničky približne 5-10 minút vopred, aby mierne povolil a ľahšie sa krájal.
13. Opatrne odstráňte bok formy/ráfika (ak ste použili ráfik). Koláč nakrájajte ostrým nožom (ktorý môžete pred každým rezom namočiť do horúcej vody a utrieť) na úhľadné rezy alebo kocky.
14. Ihneď servírujte.
Poznámky
1. Aby bol vaječný krém naozaj hladký a bez rizika zrazenia žĺtkov, vždy ho zahrievam na miernom ohni a neustále miešam metličkou. Ak mám kuchynský teplomer, strážim si, aby teplota zmesi nepresiahla 82-84°C.2. Pre ešte intenzívnejšiu chuť niekedy pridám do hotového, úplne vychladnutého vaječného krému (pred zmiešaním so šľahačkou) aj lyžičku kvalitného tmavého rumu alebo vaječného likéru, samozrejme len ak je dezert určený pre dospelých.3. Namiesto klasických veľkých cukrárskych oblátok môžem experimentovať aj s tenkými medovými plátmi alebo tortovými oblátkami s jemnou kakaovou či orieškovou príchuťou pre zaujímavú obmenu a netradičný vzhľad.4. Hotový zmrzlinový koláč krájam vždy ostrým nožom, ktorý pred každým jednotlivým rezom namočím do horúcej vody a následne rýchlo utriem dosucha. Vďaka tomuto jednoduchému triku sú rezy krásne čisté, úhľadné a vrstvy sa nerozmazávajú.