Tento slaný pizza veniec je môj obľúbený recept na pohostenie, pretože vyzerá úžasne a každý si z neho môže jednoducho odtrhnúť svoj kúsok. Nadýchané kysnuté cesto je plnené lahodnou Mortadelou, olivami a ťahavým syrom.
1. Najprv si pripravte kvások. Do misky nalejte vlažné mlieko, pridajte cukor a nasypte droždie. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť asi 10 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
2. Do veľkej misy preosejte múku a soľ. V strede urobte jamku.
3. Do jamky vlejte vaječný bielok, olivový olej a aktívny kvások. Vymieste hladké a elastické cesto.
4. Cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 40 – 60 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
5. Rúru si predhrejte na 190 °C. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
6. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte z neho veľký kruh (s priemerom asi 35-40 cm).
7. Cesto preneste na pripravený plech. Do jeho stredu položte malú misku alebo tanierik (s priemerom asi 10-12 cm).
8. Prstenec cesta okolo misky potrite paradajkovou omáčkou. Nechajte asi 1 cm voľný okraj.
9. Omáčku posypte oreganom, strúhanou mozzarellou, poukladajte na ňu plátky Mortadelly a nakrájané olivy.
10. Teraz misku zo stredu odoberte. Voľné cesto v strede narežte nožom na 8 rovnakých trojuholníkových cípov (ako keď krájate tortu).
11. Každý cíp cesta chyťte za špic, zľahka ho natiahnite a preložte smerom von cez plnku. Koniec cípu zastrčte pod vonkajší okraj venca.
12. Vytvoríte tak krásny hviezdicový tvar. Nechajte ho na plechu podkysnúť ešte 10 minút.
13. V malej miske rozšľahajte žĺtok s lyžicou mlieka. Týmto potrite viditeľné časti cesta na venci.
14. Na záver všetko posypte sezamovými semienkami.
15. Pečte v predhriatej rúre 20 – 25 minút, kým nie je veniec krásne zlatohnedý.
Poznámky
1. Plnku nepreplňte: Hoci je to lákavé, na veniec nedávajte príliš hrubú vrstvu plnky. Cesto by sa mohlo pod jej váhou a vlhkosťou premočiť a nerozpieklo by sa dobre.2. Konce dobre pritlačte: Keď prekladáte cípy cesta cez plnku, ich konce dobre pritlačte o spodný okraj cesta. Veniec bude pekne držať tvar a plnka nevytečie.3. Kvalitná omáčka je základ: Namiesto kečupu skúste použiť kvalitnú paradajkovú omáčku na pizzu (sugo). Chuť bude oveľa autentickejšia.