Hľadáte inšpiráciu na slané pečivo, ktoré je nielen jednoduché na prípravu, ale aj nesmierne chutné a efektné? Tieto slané slimáky z kysnutého cesta, plnené obľúbenými pizza ingredienciami, sú presne to, čo potrebujete!
1. Vo väčšej mise zmiešajte vlažné mlieko, vlažnú vodu, olej, sušené droždie, cukor a soľ. Premiešajte.
2. Postupne prisypávajte preosiatu múku. Mieste (ručne alebo robotom) cca 8-15 minút na hladké, pružné cesto.
3. Cesto v miske prikryte fóliou/utierkou, nechajte na teplom mieste kysnúť 45-60 minút (do zdvojnásobenia objemu).
Príprava náplne a tvarovanie slimákov:
4. Zeleninu a údeninu nakrájajte na malé kúsky. Olivy nasekajte. Syr nastrúhajte.
5. Vykysnuté cesto premiesite na pomúčenej doske. Rozdeľte na polovicu. Každú časť rozvaľkajte na štvorec/obdĺžnik (cca 35x35 cm, hrúbka 2-3 mm).
6. Prvý plát posypte polovicou syra. Rozložte polovicu klobásy/salámy, paprík a olív. Môžete posypať ďalšou časťou syra.
7. Plát pevne zrolujte do rolády. Nakrájajte na slimáky široké cca 2 cm. Ukladajte reznou stranou nahor na plech s papierom. Zľahka stlačte.
8. Zopakujte s druhou polovicou cesta a zvyšnou náplňou.
Druhé kysnutie a pečenie:
9. Slimáky na plechu prikryte utierkou, nechajte kysnúť 15-20 minút. Rúru predhrejte na 180°C.
10. Žĺtky rozšľahajte s olivovým olejom. Potrite povrch každého slimáka. (Voliteľne posypte zvyšným syrom).
11. Pečte v predhriatej rúre 15-20 minút do zlato-hneda.
Dokončenie:
12. Upečené slimáky nechajte mierne vychladnúť. Podávajte teplé alebo studené.
Poznámky
1. Pre ešte výraznejšiu pizza chuť môžem pred nanesením ostatných ingrediencií potrieť pláty cesta tenkou vrstvou paradajkového pretlaku alebo kvalitného kečupu zmiešaného s trochou oregana.2. Namiesto klobásy alebo salámy môžem použiť aj iné obľúbené údeniny, napríklad na kocky nakrájanú šunku, tenké plátky prosciutta alebo pikantnú chorizo salámu.3. Do náplne môžem pridať aj inú zeleninu podľa chuti, napríklad na tenké plátky nakrájané šampiňóny, kukuricu z konzervy alebo kúsky sušených paradajok.4. Pred pečením môžem slimáky okrem syra posypať aj rôznymi bylinkami (napr. sušené oregano, bazalka) alebo semienkami (napr. ľanové, slnečnicové) pre zaujímavejšiu chuť a vzhľad.