Hľadáte recept na pohostenie, ktoré vyzerá absolútne famózne, všetkým neuveriteľne chutí, no jeho príprava je v skutočnosti prekvapivo jednoduchá? Práve ste ho našli! Táto slaná cuketová roláda je presne ten typ predjedla, po ktorom sa na oslave len tak zapráši a každý si od vás bude pýtať recept. Je nádherne farebná vďaka mrkve, vláčna, ľahká a plnená neodolateľným krémovým syrom s cesnakom a bylinkami. Je to dokonalá ukážka toho, ako sa dá z obyčajnej a lacnej zeleniny vykúzliť skutočný gurmánsky poklad, ktorý sa stane hviezdou vášho stola.
1. Cuketu umyjeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Nastrúhanú cuketu v mise poriadne osolíme, premiešame a necháme postáť približne 15 minút. Soľ z nej vytiahne prebytočnú vodu.
2. Kľúčový krok: Po 15 minútach z cukety rukami alebo cez čistú kuchynskú utierku vytlačíme maximum tekutiny. Čím suchšia cuketová hmota bude, tým pevnejšia a lepšia bude výsledná roláda.
3. Mrkvu očistíme a takisto nastrúhame na jemnom strúhadle.
4. Vo veľkej mise zmiešame dôkladne vyžmýkanú cuketu, nastrúhanú mrkvu, 4 až 5 vajíčok, kyslú smotanu a hladkú múku. Zmes dochutíme soľou (opatrne, cuketa už je slaná) a čerstvo mletým čiernym korením.
5. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Veľký plech na pečenie (cca 30x40 cm) vystelieme papierom na pečenie.
6. Cuketovú zmes rovnomerne rozotrieme na pripravený plech v tenkej vrstve a pečieme v predhriatej rúre približne 20 minút. Cesto by malo byť na dotyk pevné a po okrajoch jemne zlatisté.
7. Upečený plát necháme na plechu chladnúť asi 2-3 minúty. Potom ho ešte teplý, aj s papierom na pečenie, opatrne zrolujeme z dlhšej strany. Takto zrolovaný ho necháme úplne vychladnúť. Týmto krokom si cesto "nacvičí" tvar rolády a pri finálnom rolovaní nepraskne.
Príprava náplne a kompletizácia
8. Kým cesto chladne, pripravíme si náplň. V miske zmiešame smotanový syr, prelisovaný cesnak a nadrobno nasekané bylinky (kôpor alebo petržlenovú vňať). Podľa chuti osolíme a okoreníme.
9. Úplne vychladnutý cuketový plát opatrne rozrolujeme a jemne z neho stiahneme papier na pečenie.
10. Na plát rovnomerne natrieme pripravenú syrovú náplň.
11. Roládu opäť pevne zrolujeme (tentokrát už bez papiera). Zabalíme ju do potravinovej fólie a vložíme aspoň na hodinu do chladničky, aby poriadne stuhla a chute sa prepojili.
12. Stuhnutú roládu krájame ostrým nožom na plátky hrubé asi 1,5 - 2 cm a servírujeme.
Poznámky
1. Kľúčom k úspechu je naozaj dôkladné vyžmýkanie cukety. Čím viac vody odstránim, tým pevnejšia a lepšia bude roláda. Niekedy ju pre istotu žmýkam aj na dvakrát.2. Do syrovej náplne rada pridávam aj iné ingrediencie pre farbu a chuť, napríklad nadrobno nasekanú červenú papriku (kápiu), na tvrdo uvarené a nasekané vajíčko alebo plátky kvalitnej šunky.3. Pre ešte zaujímavejšiu chuť cesta môžem pridať do zmesi pred pečením aj trochu strúhaného parmezánu alebo iného výrazného syra.4. Roláda chutí najlepšie, keď je dobre vychladená. Ideálne je pripraviť si ju deň vopred, aby sa všetky chute krásne prepojili a dala sa perfektne krájať.