Vôňa čerstvo upečených škoricových slimákov, ktorá sa šíri celým domom, je jednou z najkrajších spomienok na detstvo a babičkinu kuchyňu. Tento recept vám prinesie presne taký zážitok – pripravíte si nádherne mäkké, nadýchané kysnuté cesto, štedro naplnené sladkou škoricovou zmesou a na záver poliate neodolateľnou krémovou polevou zo smotanového syra. Zabudnite na kupované verzie, tieto domáce škoricové slimáky sú jednoducho neprekonateľné a ich príprava je oveľa jednoduchšia, než by sa mohlo zdať.
1balenievanilkového cukru(8 g) alebo 1 ČL vanilkového extraktu
Pokyny
Príprava kysnutého cesta:
1. Do misy preosejte múku, pridajte droždie. V druhej mise rozšľahajte vajcia s krupicovým cukrom (50g) a soľou; vlejte k múke.
2. Začnite spracovávať cesto, postupne prilievajte teplé mlieko a rozpustené maslo.
3. Dôkladne mieste/hneťte 8-10 minút (mixérom) alebo 10-15 minút (ručne) na hladké, pružné cesto.
4. Cesto vytvarujte do gule, vložte do vymastenej misy, prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu (do zdvojnásobenia objemu).
Tvarovanie a plnenie slimákov:
5. Plnka: Zmiešajte krupicový cukor (120g) so škoricou. Vykysnuté cesto premiesite na doske, nechajte 10-15 minút odpočívať prikryté.
6. Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik cca 40x30 cm (hrúbka 0,5 cm). Potrite zmäknutým maslom (90g), okrem 1-2 cm jedného dlhšieho okraja.
7. Rovnomerne posypte škoricovým cukrom.
8. Pevne zrolujte od dlhšej strany k voľnému okraju, koniec dobre pritlačte. Nakrájajte na 12 slimákov (hrúbka cca 2,5-3 cm).
Druhé kysnutie a pečenie:
9. Slimáky ukladajte reznou stranou nahor na plech s papierom na pečenie (rozostupy 2-3 cm).
10. Prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste 30-45 minút. Rúru predhrejte na 180°C.
11. Pečte v predhriatej rúre 20-25 minút do zlato-hneda.
Príprava polevy a dokončenie:
12. Poleva: Zmiešajte smotanový syr, zmäknuté maslo (40g), preosiaty práškový cukor a vanilkový cukor/extrakt. Vyšľahajte do hladka.
13. Upečené slimáky nechajte 10-15 minút mierne vychladnúť. Ešte teplé potrite/polejte krémovou polevou.
14. Podávajte teplé alebo v deň upečenia.
Poznámky
1. Ak chcem mať istotu, že cesto krásne vykysne, **sušené droždie aktivujem** tak, že ho zmiešam s trochou teplého mlieka (z celkového množstva) a lyžičkou cukru a nechám pár minút postáť, kým sa nevytvorí pena.2. Pre extra vláčnosť cesta môžem nahradiť jedno celé vajce dvoma žĺtkami.3. Namiesto klasickej škoricovej náplne môžem experimentovať a pridať do nej napríklad najemno nasekané orechy, hrozienka namočené v rume alebo kúsok strúhaného jablka.4. Ak mi zostane poleva, je výborná aj na iné koláče, napríklad na mrkvový alebo perník. V chladničke vydrží pár dní.