Sedliacka omeleta s klobásou Chorizo, zemiakmi a cesnakom
Máte chuť na niečo rýchle, sýte a plné výrazných chutí? Potom je tento RECEPT na sedliacku omeletu s klobásou a cesnakom presne pre vás – je to skutočná španielska BOMBA na tanieri! Inšpirovaná tradičnými receptami, táto omeleta spája lahodné predvarené zemiaky, pikantné chorizo, voňavý cesnak a cibuľu, všetko zaliate nadýchanými vajíčkami a zapečené dozlatista. Je to jedlo, ktoré vás zasýti, zahreje a zaručene poteší vaše chuťové bunky. Ideálna voľba, keď potrebujete rýchlo vykúzliť niečo fantastické!
Porcie 3porcie (1 omeleta, priemer panvice 24-26 cm)
Kalórie 600kcal
Vybavenie
Hrniec na varenie zemiakov
Panvica vhodná do rúry (priemer cca 24-26 cm, s kovovou rúčkou)
Misa na šľahanie vajec
Nôž
Doska na krájanie
Metlička
Rúra
Zloženie
Potrebné suroviny:
5–6ksstredne veľkých zemiakov(cca 500-600g, varný typ A alebo B – šalátové alebo prílohové)
6ksvajec(veľkosť M)
80mlmlieka(plnotučného alebo polotučného)
1PLolivového oleja
1ksstredne veľkej cibule
cca 150gklobásy Chorizo(pikantnej alebo jemnej, podľa chuti)
2strúčikycesnaku
1ČLmletej sladkej papriky
Soľ(podľa chuti)
Čerstvo mleté čierne korenie(podľa chuti)
Čerstvá pažítka(na posypanie, podľa chuti)
Pokyny
Príprava základných surovín:
1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké polkolieska (hrúbka cca 3-5 mm). Vložíme ich do hrnca s vriacou osolenou vodou a varíme približne 3–5 minút, len kým mierne nezmäknú (nemali by sa rozvariť, zostanú ešte polotvrdé). Následne zemiaky opatrne scedíme.
2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké prúžky alebo polkolieska. Cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno alebo prelisujeme. Klobásu Chorizo nakrájame na kolieska s hrúbkou asi 0,5 cm. Pažítku umyjeme a nasekáme nadrobno.
Restovanie základu na panvici:
3. Pripravíme si panvicu (s priemerom cca 24-26 cm), ktorá je vhodná na použitie v rúre. Na panvici rozohrejeme na strednom ohni 1 PL olivového oleja.
4. Do rozpáleného oleja pridáme nasekaný cesnak a krátko ho orestujeme (len niekoľko sekúnd, aby nezhorkol). Hneď pridáme nakrájanú cibuľu, premiešame a restujeme spolu približne 2 minúty, kým cibuľa nezačne sklovatieť.
5. K cibuli a cesnaku pridáme na kolieska nakrájané Chorizo. Všetko spolu premiešame a za občasného miešania opekáme na strednom plameni asi 5 minút, kým klobása nepustí tuk a pekne sa neopečie.
6. Do zmesi na panvici pridáme 1 ČL mletej sladkej papriky. Rýchlo premiešame a restujeme už len krátko, približne 30 sekúnd až 1 minútu, aby paprika uvoľnila farbu a vôňu, ale nezhorkla.
7. Do panvice k orestovanému základu vsypeme predvarené a scedené zemiaky. Zľahka ich osolíme (ak sme nesolili vodu pri varení) a opatrne premiešame s ostatnými ingredienciami. Spolu opekáme ešte asi 1 minútu.
Dokončenie a zapekanie omelety:
8. Vo väčšej mise dôkladne vyšľaháme metličkou 6 vajec spolu s 80 ml mlieka. Vaječnú zmes ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
9. Pripravenou vaječnou zmesou rovnomerne zalejeme obsah panvice so zemiakmi a klobásou. Snažíme sa, aby vajcia prenikli všade medzi ingrediencie.
10. Rúru predhrejeme na 200 °C (horný a dolný ohrev). Panvicu s omeletou vložíme do strednej časti predhriatej rúry.
11. Omeletu pečieme približne 8–10 minút, alebo kým vaječná zmes nie je stuhnutá a na povrchu krásne zlatistá. Doba pečenia závisí od výkonu vašej rúry a hrúbky omelety – dôležité je, aby bola prepečená, ale stále šťavnatá.
12. Upečenú sedliacku omeletu opatrne vyberieme z rúry. Posypeme ju hojne čerstvo nasekanou pažítkou a podávame teplú, nakrájanú na trojuholníky alebo štvorce, priamo z panvice alebo preloženú na tanier.
Poznámky
1. Namiesto klobásy Chorizo môžem použiť aj inú obľúbenú pikantnú klobásu, kvalitnú domácu klobásu alebo dokonca kúsky opečenej slaninky pre inú chuťovú variáciu.2. Ak chcem omeletu obohatiť o ďalšiu zeleninu, môžem spolu s cibuľou orestovať aj na pásiky nakrájanú červenú alebo zelenú papriku, prípadne pridať na konci restovania hrsť mrazeného hrášku.3. Pre syrovejší nádych môžem tesne pred dopečením posypať povrch omelety strúhaným syrom (napr. čedar, gouda alebo pikantný ovčí syr) a nechať ho v rúre krátko zapiecť, kým sa neroztopí.4. Ak chcem, aby bola vaječná zmes ešte nadýchanejšia, môžem skúsiť oddeliť žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľahám s mliekom, soľou a korením, a z bielkov vyšľahám tuhý sneh, ktorý potom opatrne vmiešam do žĺtkovej zmesi.