Tento klasický šachovnicový koláč s kyslou smotanou je zárukou úspechu. Vďaka pridanému maslu a smotane nie je nikdy suchý, ale zostáva krásne vláčny. Je to recept, ktorý vyzerá efektne, no príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Ideálny šachovnicový koláč s kyslou smotanou ku káve.
1. Rúru predhrejte na 180 °C. Zapekaciu formu (ideálne okrúhlu s priemerom cca 24-26 cm alebo menší hranatý plech) dôkladne vymastite maslom a vysypte múkou.
2. Do misy dajte zmäknuté maslo, pridajte cukor a štipku soli. Mixérom šľahajte do svetlej peny.
3. Postupne, po jednom, zašľahajte celé vajcia. Každé vajce šľahajte aspoň pol minúty, kým sa nespojí so zmesou.
4. Pridajte kyslú smotanu (tiež izbovej teploty) a vanilín. Krátko prešľahajte len do spojenia.
5. V druhej mise zmiešajte hladkú múku (začnite s 280 g) a prášok do pečiva. Zmes preosejte do smotanovo-vaječného základu.
6. Mixérom na najnižších otáčkach alebo už len vareškou krátko zamiešajte, kým sa suroviny nespoja. Cesto príliš neprešľahajte.
7. Hotové cesto rozdeľte presne na dve rovnaké časti do dvoch misiek.
8. Do jednej misky preosejte kakao a pridajte 1,5 PL vody. Voda pomôže kakau rozvinúť farbu a udržať rovnakú hustotu cesta ako má svetlá časť. Dôkladne premiešajte.
9. Do stredu pripravenej formy dajte jednu polievkovú lyžicu svetlého cesta.
10. Presne na ňu, do jej stredu, dajte jednu lyžicu tmavého (kakaového) cesta.
11. Opakujte postup – lyžica svetlého do stredu tmavého, lyžica tmavého do stredu svetlého. Cesto sa bude samé pekne rozlievať do strán.
12. Pokračujte, kým neminiete obe cestá. Na záver môžete špajdľou vytvoriť vzory (potiahnite od stredu k okrajom a potom od okrajov k stredu).
13. Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 45 minút pri 180 °C.
14. Urobte test špajdľou – ak vyjde čistá, koláč je hotový.
15. Nechajte vychladnúť vo forme aspoň 15 minút, až potom ho vyklopte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Poznámky
1. Rovnaká hustota: Aby sa šachovnicový vzor podaril, obe cestá (svetlé aj tmavé) musia mať rovnakú hustotu. Preto sa do kakaového cesta pridáva trocha vody, keďže kakao cesto prirodzene zahusťuje.2. Suroviny izbovej teploty: Kľúčom k vláčnemu koláču je použiť všetky suroviny (maslo, vajcia, smotana) izbovej teploty. Cesto sa tak nezrazí a bude krásne nadýchané.Variácie:1. S polevou: Vychladnutý koláč môžete poliať čokoládovou polevou (100 g čokolády rozpustenej v 100 ml smotany na šľahanie).2. Bábovka: Cesto môžete rovnako navrstviť aj do klasickej bábovkovej formy. Čas pečenia sa môže mierne predĺžiť.