Poznáte tie chvíle, keď vás prepadne neovládateľná chuť na niečo sladké, čokoládové a hriešne dobré? Presne pre tieto momenty je tu tento recept. Je to dokonalá záchrana, keď sa ohlási návšteva alebo si len chcete spríjemniť popoludnie pri káve. Predstavte si spojenie nadýchaného, intenzívne kakaového cesta s chuťou sladkých, pečením jemne skaramelizovaných banánov. Tento obrátený koláč je nielen neuveriteľne vláčny a chutný, ale vďaka jednoduchému triku s preklopením vyzerá aj fantasticky. Zaručujem vám, že z plechu zmizne rýchlejšie, než stihne poriadne vychladnúť!
1. Rúru si predhrejeme na 170 °C (horný/dolný ohrev). Plech na pečenie (s rozmermi približne 25x35 cm) dôkladne vymastíme maslom.
2. Banány ošúpeme, nakrájame na kolieska s hrúbkou asi 1 cm a rovnomerne ich poukladáme na dno pripraveného plechu.
3. Vo veľkej mise zmiešame všetky sypké suroviny: preosiatu hladkú múku, kakao, kryštálový a vanilkový cukor, štipku soli a kypriaci prášok.
4. K sypkej zmesi pridáme vajcia, mlieko, rastlinný olej a rozpustené (ale nie horúce) maslo. Všetko spolu dôkladne premiešame metličkou alebo šľahačom na nízkych otáčkach, kým nám nevznikne hladké, polotekuté cesto bez hrudiek.
Pečenie, preklopenie a dokončenie:
5. Pripravené cesto opatrne a rovnomerne nalejeme na vrstvu banánov v plechu. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 45 minút pri 170 °C. Pre istotu otestujeme prepečenie pomocou špajdle – po zapichnutí do stredu koláča musí vyjsť suchá.
6. Kým sa koláč pečie, pripravíme si polevu. V malom hrnci zmiešame mlieko, kakao, práškový cukor a maslo. Za stáleho miešania pomaly zahrievame, kým sa všetko nespojí a zmes nezačne jemne vrieť. Potom odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
7. Dôležité: Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme ho vo forme chladnúť asi 10-15 minút. Potom na plech priložíme veľký servírovací podnos alebo dosku a rýchlym, ale opatrným pohybom koláč preklopíme banánovou vrstvou nahor.
8. Na ešte teplý, preklopený koláč rovnomerne nalejeme pripravenú kakaovú polevu a rozotrieme ju po celom povrchu. Koláč necháme úplne vychladnúť, aby poleva stuhla, a následne ho krájame na rezy a podávame.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu chuť niekedy pridám do cesta štipku mletej škorice alebo lyžičku instantnej kávy. Skvele to podčiarkne kakaovú arómu.2. Ak chcem koláču dodať chrumkavosť, pred naliatím cesta posypem banány nahrubo nasekanými vlašskými orechmi alebo pekanmi. Po preklopení vytvoria krásnu mozaiku.3. Keď sa mi nechce robiť poleva, koláč po preklopení len jemne posypem práškovým cukrom alebo ho podávam s kopčekom šľahačky či kyslej smotany. Aj tak je fantastický.4. Tento koláč je absolútne božský, keď ho podávam ešte mierne vlažný s guľôčkou vanilkovej zmrzliny. Teplý koláč a studená zmrzlina je kombinácia, ktorej sa nedá odolať.