Rýchly obrátený banánový koláč z panvice (bez rúry)
Keď je vonku horúco a na pečenie v rúre nemám ani pomyslenie, tento recept je moja záchrana. Tento rýchly banánový koláč z panvice je neuveriteľne šťavnatý, plný karamelu a naozaj hotový za chvíľku. Je to ten najlepší trik, ako si dopriať maškrtu bez potenia.
1. V mise vyšľahajte vajce s cukrom do peny. Postupne pridajte olej a mlieko.
2. V druhej miske zmiešajte a preosejte múku, kakao a kypriaci prášok. Sypkú zmes zľahka vmiešajte do tekutej, kým nevznikne hladké cesto.
3. Pripravte si kvalitnú nepriľnavú panvicu (Ø 24-26 cm) s pokrievkou. Na miernom plameni v nej rozpustite maslo s cukrom na svetlý karamel.
4. Banány ošúpte a pozdĺžne prekrojte. Opatrne ich položte do horúceho karamelu reznou stranou nadol.
5. Na banány v panvici rovnomerne nalejte pripravené cesto. Ihneď panvicu prikryte pokrievkou, stíšte plameň na úplné minimum a ‘pečte’ 15–20 minút.
6. Po 15 minútach skontrolujte. Cesto by malo byť na povrchu takmer pevné.
7. Teraz koláč preklopte. Panvicu prikryte veľkým tanierom a rýchlym pohybom preklopte. Koláč by mal zostať na tanieri.
8. Opatrne ho z taniera zosúvajte späť do panvice a pečte ešte asi 5 minút bez pokrievky.
9. Hotový koláč preklopte na servírovací tanier karamelovou stranou nahor.
Poznámky
1. Nízka teplota je kľúčová: Tajomstvo úspechu tohto koláča je naozaj v pečení na najslabšom možnom plameni. Ak by bol plameň príliš silný, karamel a banány by zhoreli skôr, ako by sa cesto stihlo prepiecť.2. Správna panvica je základ: Použite naozaj kvalitnú nepriľnavú panvicu. Pokrievka by mala dobre tesniť, aby para neunikala a cesto sa pekne naparilo a narástlo. Sklenená pokrievka je ideálna, lebo vidíte, čo sa deje vo vnútri.3. Použite prezreté banány: Čím sú banány zrelšie a majú viac hnedých bodiek, tým sú sladšie a aromatickejšie. Sú pre tento karamelový koláč úplne ideálne. Je to skvelý "zero-waste" spôsob, ako ich spotrebovať.Variácie:• S jablkami alebo hruškami: Namiesto banánov môžete použiť na tenké plátky nakrájané jablká alebo hrušky. Môžete ich v karameli posypať aj štipkou škorice.• Svetlé cesto: Vynechajte kakao a namiesto neho pridajte 20 g múky. Získate tak jemný vanilkový koláč.• S orechmi: Pred naliatím cesta posypte banány v karameli hrsťou nasekaných vlašských orechov alebo pekanov.