Vždy ma fascinovala predstava vyrobiť si doma vlastný syr. Tento recept je dôkazom, že na to nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie ani syridlo. Je to vlastne taký malý kuchynský zázrak – z litra mlieka a citróna máte za pol hodinu čerstvý a lahodný syr.
1lčerstvého plnotučného mlieka(dôležité: nie trvanlivé UHT)
2–3PLčerstvej citrónovej šťavy(alebo octu)
1ČLsoli
1ČLkryštálového cukru(voliteľné)
Pokyny
1. Do hrnca nalejte mlieko. Pridajte soľ a cukor (ak ho používate) a dobre premiešajte.
2. Na strednom plameni mlieko pomaly zohrievajte. Občas ho premiešajte, aby neprihorelo.
3. Pozorne sledujte mlieko. Tesne predtým, ako začne vrieť (objavia sa prvé bublinky a pena stúpa), hrniec ihneď odstavte z ohňa. Toto je kľúčový krok.
4. Do horúceho mlieka vmiešajte citrónovú šťavu. Jemne premiešajte len raz alebo dvakrát.
5. Teraz už nemiešajte. Nechajte mlieko odpočívať približne 5–10 minút. Uvidíte, ako sa začne oddeľovať hustá syrenina od žltkastej a vodnatej srvátky.
6. Pripravte si sitko, ktoré vysteľte čistou utierkou, gázou alebo plátnom. Položte ho na väčšiu misu, ktorá zachytí srvátku.
7. Zrazené mlieko opatrne prelejte do pripraveného sitka. Nechajte ho samovoľne odkvapkávať aspoň 15 minút.
8. Keď odtečie väčšina srvátky, zviažte cípy plátna a zľahka vytlačte zvyšnú tekutinu. Čím viac srvátky vytlačíte, tým bude syr tvrdší.
9. Syr v plátne vytvarujte do bochníka, zaťažte ho (napríklad tanierikom a konzervou) a vložte do chladničky aspoň na 3 hodiny.
10. Hotový domáci syr vyberte z plátna. Môžete ho ihneď krájať a podávať.
Poznámky
1. Použite čerstvé mlieko. Pre najlepší výsledok a najviac syra použite kvalitné, čerstvé mlieko (napr. z mliekomatu), nie trvanlivé (UHT).2. Srvátku nevylievajte! Je to výživný nápoj plný bielkovín. Môžete ju vypiť, použiť do smoothies alebo pri pečení chleba namiesto vody.