Máte chuť na niečo extra SLADKÉ, RÝCHLE a neodolateľne dobré? Tento banánový pohár s lahodným karamelom a jemnou vanilkou je vaša okamžitá záchrana! Je to jednoduchý RECEPT, ktorý zvládnete pripraviť za chvíľku a výsledok poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale aj oči. Deti ho doslova zbožňujú a dospelí si ho zamilujú pre jeho krémovú konzistenciu a dokonalú harmóniu chutí. Ideálny dezert, keď potrebujete rýchlo uspokojiť túžbu po sladkom bez zbytočného pečenia.
5gvanilkového cukru(cca ½ - ¾ balíčka, alebo ½ ČL vanilkového extraktu)
Na karamelové banány:
200gkryštálového cukru
400mlvody
7ksstredne veľkých zrelých banánov
Pokyny
Príprava vanilkového krému:
1. Do hrnca nalejte približne 500 ml plnotučného mlieka. Pridajte kryštálový cukor (120 g), sladené kondenzované mlieko (395 g) a vanilkový cukor (5 g alebo vanilkový extrakt).
2. V zvyšných 100 ml studeného mlieka dôkladne metličkou rozmiešajte kukuričný škrob (40 g), aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
3. Hrnec s mliečnou zmesou postavte na stredný plameň a za občasného miešania priveďte takmer k varu.
4. Keď je mliečna zmes horúca, za stáleho a intenzívneho miešania do nej pomaly prilejte pripravenú škrobovú zmes.
5. Na miernom ohni za neustáleho miešania varte, kým krém nezhustne do konzistencie pudingu (mal by začať jemne bublať). Trvá to zvyčajne 1-2 minúty od momentu, keď začne zmes hustnúť. Hotový krém odstavte z ohňa a nechajte ho za občasného miešania mierne vychladnúť (aby nebol vriaci pri vrstvení). Ak sa na povrchu začne tvoriť koža, prikryte ho potravinárskou fóliou priloženou priamo na povrch krému.
Príprava karamelových banánov:
6. Kým vanilkový krém chladne, pripravte si karamelové banány. V inom, čistom hrnci alebo hlbšej panvici so silnejším dnom začnite na strednom plameni pomaly rozpúšťať kryštálový cukor (200 g) na karamel. Cukor nemiešajte, panvicou môžete len občas zľahka potriasť, aby sa rovnomerne rozpúšťal. Trvá to približne 2–3 minúty, kým cukor nezíska krásnu jantárovú farbu. Pozorne ho sledujte, aby sa nespálil.
7. Keď je karamel hotový, opatrne a pomaly doň za stáleho miešania prilejte vodu (400 ml). POZOR: Pri vlievaní vody do horúceho karamelu bude zmes veľmi intenzívne prskať a peniť! Buďte mimoriadne opatrní a chráňte si ruky a tvár. Karamel môže dočasne stvrdnúť.
8. Pokračujte vo varení na miernom ohni a miešajte, kým sa všetok stuhnutý karamel opäť úplne nerozpustí vo vode a nevznikne hladká karamelová omáčka. Varte ešte približne 1 minútu.
9. Banány (7 ks) ošúpte a nakrájajte na kolieska hrubé asi 0,5 - 1 cm.
10. Nakrájané banány opatrne pridajte do horúcej karamelovej omáčky. Všetko dôkladne, ale jemne premiešajte, aby sa banány obalili v karameli. Krátko (približne 1 minútu) spolu povarte, aby banány zmäkli, ale nerozvarili sa úplne. Potom hrniec odstavte z tepla.
Vrstvenie a servírovanie pohárov:
11. Pripravte si 6 čistých servírovacích pohárov (každý s objemom približne 250 ml).
12. Začnite vrstviť: Do každého pohára dajte najprv jednu až dve polievkové lyžice pripraveného vanilkového krému.
13. Na vrstvu krému opatrne navrstvite jednu až dve polievkové lyžice karamelovej zmesi s banánmi.
14. Pokračujte ďalšou vrstvou vanilkového krému a vrstvenie zakončite opäť vrstvou karamelových banánov na vrchu. Počet vrstiev prispôsobte veľkosti pohárov a vašim preferenciám.
15. Postup opakujte pri všetkých šiestich pohároch.
16. Naplnené poháre nechajte voľne vychladnúť pri izbovej teplote a potom ich vložte do chladničky aspoň na 30 minút (ideálne na 1-2 hodiny), aby sa chute dobre prepojili a dezert príjemne vychladil.
17. Pred podávaním môžete banánové poháre ozdobiť podľa fantázie – napríklad šľahačkou, lístkom mäty alebo strúhanou čokoládou.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu karamelovú chuť niekedy nechám cukor na karamel skaramelizovať o niečo dlhšie, do tmavšej jantárovej farby, ale dávam veľký pozor, aby nezhorkol.2. Ak chcem mať vanilkový krém extra hladký, po uvarení a miernom vychladnutí ho ešte krátko prešľahám ponorným mixérom.3. Namiesto klasických pohárov rada tento dezert vrstvím aj do menších zaváracích pohárikov s viečkom – sú tak ideálne na cesty alebo ako malá sladká pozornosť.4. Pre zaujímavejšiu textúru niekedy na dno pohárov pred vrstvením rozdrobím pár maslových sušienok alebo pridám medzi vrstvy nasekané vlašské či pekanové orechy.