Poznáte tie dni, keď prídete unavení z práce a posledné, na čo máte chuť, je tráviť hodiny v kuchyni? Presne pre tieto chvíle je tu tento recept, ktorý je doslova záchranou. Sú to rýchle, sýte a neuveriteľne chutné špagety s mäsovou omáčkou, ktoré si zamiluje celá rodina. Zabudnite na mdlé omáčky bez nápadu. Táto je plná bohatých chutí vďaka kombinácii čerstvých paradajok, byliniek a pár "tajných" ingrediencií, ktoré ju posúvajú na úplne novú úroveň. Pripravte si jedlo hodné talianskej reštaurácie, ktoré máte na stole za pár minút.
1. Najprv si pripravíme všetky suroviny. Cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak na tenké plátky a čerstvé paradajky na malé kocky.
2. Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici rozpálime na stredne silnom ohni olej. Pridáme cibuľu a restujeme ju dosklovita, približne 3-4 minúty.
3. K cibuli pridáme mleté mäso. Vareškou ho rozbíjame na menšie kúsky a opekáme, kým sa nezatiahne a nezhnedne. Počas opekania ho dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
4. Pridáme nasekaný cesnak a restujeme ďalšiu minútu, kým sa nerozvonia. Dávame pozor, aby nezhorkol.
5. Do hrnca pridáme nakrájané čerstvé paradajky, plechovku krájaných paradajok, rozmrvenú kocku bujónu, horčicu, sójovú omáčku, sladkú čili omáčku, sušenú bazalku a oregano. Všetko dôkladne premiešame.
6. Kľúčový krok: Omáčku privedieme do mierneho varu, potom znížime plameň, prikryjeme pokrievkou a necháme jemne vrieť a dusiť aspoň 15-20 minút, aby sa všetky chute krásne prepojili.
7. Na záver omáčku odokryjeme, vmiešame lyžicu cukru na zjemnenie kyslosti paradajok, ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou či korením.
Varenie cestovín a servírovanie:
8. Kým sa omáčka dusí, vo veľkom hrnci s vriacou a štedro osolenou vodou uvaríme špagety podľa návodu na obale na skus (al dente).
9. Uvarené cestoviny scedíme. Ak sa vám zdá omáčka príliš hustá, môžete ju zriediť naberačkou vody, v ktorej sa varili cestoviny.
1. Pre ešte bohatšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou opiecť aj na kocky nakrájanú mrkvu a stonkový zeler. Omáčka získa hlbší zeleninový základ.2. Namiesto bujónu v kocke vždy odporúčam použiť kvalitný domáci alebo kupovaný vývar. Rozdiel v chuti je naozaj poznať.3. Ak máte radi pikantnejšie, nebojte sa do omáčky pridať štipku mletého čili alebo pár kvapiek vašej obľúbenej pálivej omáčky.4. Zvyšná omáčka je na druhý deň ešte lepšia! Môžete ju použiť nielen na cestoviny, ale aj ako náplň do lasagní, na zapečené zemiaky alebo do tortilly.