Hľadáte recept na tú najrýchlejšiu sladkú maškrtu, aká existuje? Práve ste ho našli! Tieto slivkové slimáky z lístkového cesta sú naozaj hotové za 30 minút aj s uprataním. Sú tou najlepšou záchranou, keď vás prepadne nečakaná návšteva alebo len máte chuť na niečo dobré ku káve. Chrumkavé lístkové cesto sa dokonale spája so šťavnatou a voňavou slivkovo-škoricovou plnkou. Tento RECEPT je taký jednoduchý a rýchly, že sa stane vaším obľúbeným "SOS" dezertom, to vám garantujem!
1balíkchladeného lístkového cesta(rozvaľkaného, cca 275 g)
250gčerstvých sliviek
4PLkryštálového alebo trstinového cukru
1ČLmletej škorice
2-3PLdetskej krupice alebo jemnej strúhanky
1ksvajce na potretie
práškový cukor na posypanie
Pokyny
Postup krok za krokom:
1. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Pripravíme si veľký plech a vystelieme ho papierom na pečenie.
2. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a nakrájame na malé, asi 1 cm veľké kocky. V miske zmiešame cukor so škoricou.
3. Rozvaľkané lístkové cesto rozprestrieme na pracovnej doske.
4. Celý povrch cesta rovnomerne posypeme krupicou alebo strúhankou. Tie vsiaknu prebytočnú šťavu z ovocia a cesto sa nerozmočí. Necháme voľné okraje asi 1-2 cm.
5. Na posypanú plochu rovnomerne rozložíme na kocky nakrájané slivky.
6. Všetko husto posypeme pripraveným škoricovým cukrom.
7. Dôležitý krok: Cesto teraz pevne zrolujeme po dlhšej strane ako závin. Koniec cesta môžeme zľahka potrieť vodou, aby sa lepšie prilepil.
8. Ostrým nožom nakrájame roládu na približne 1,5 - 2 cm hrubé kolieska – slimáky.
9. Slimáky ukladáme reznou stranou nahor na pripravený plech s dostatočnými rozostupmi.
10. V malej miske rozšľaháme vajíčko a potrieme ním vrch aj boky každého slimáka.
11. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 až 25 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatohnedý a chrumkavý.
12. Upečené slimáky necháme mierne vychladnúť a pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.
Poznámky
1. Namiesto sliviek sú v tomto recepte fantastické aj jablká, hrušky alebo marhule. Pri veľmi šťavnatom ovocí, ako sú broskyne, dávam o lyžicu strúhanky viac.2. Pred posypaním ovocia cukrom niekedy na cesto nasypem aj hrsť nasekaných vlašských orechov alebo mandlí. Je to ešte väčšia dobrota.3. Ak chcem mať slimáky ešte slávnostnejšie, namiesto práškového cukru ich po vychladnutí polejem citrónovou polevou (práškový cukor vymiešaný s citrónovou šťavou).4. Pre extra chrumkavosť niekedy na záver posypem slimáky (ešte pred pečením) aj pár plátkami mandlí alebo kryštálovým cukrom, ktorý na povrchu skaramelizuje.