Potrebujete si na chvíľu oddýchnuť od mäsa a hľadáte inšpiráciu na ľahký, no zároveň chutný a výživný pokrm? Toto rýchle rizoto s mrazenou zeleninou je presne to, čo potrebujete! Je to skvelá voľba na obed aj večeru.
1. Ryžu (175g) prepláchnite, zalejte vodou, osoľte (1/2 ČL) a uvarte domäkka podľa návodu (cca 15 min).
2. Papriky (červenú aj zelenú) nakrájajte na kocky/prúžky. Jarnú cibuľku na kolieska (bielu a zelenú časť zvlášť).
3. Na oleji (3-4 PL) v panvici/woku opekajte papriku 3-4 min. Pridajte mrazenú zeleninu (250g) a bielu časť jarnej cibuľky. Opekajte ďalšie 3-5 minút do zmäknutia.
Dokončenie rizota:
4. K zelenine pridajte uvarenú ryžu. V strede urobte miesto, rozklepnite vajcia (2ks).
5. Vajcia nechajte chvíľu opiecť, potom ich rozmiešajte a zmiešajte s ryžou a zeleninou. Opekajte spolu 2-3 minúty.
6. Dochuťte soľou, čiernym korením, chilli a sójovou omáčkou (2 PL). Pridajte zelenú časť jarnej cibuľky. Premiešajte.
1. Pre ešte bohatšiu chuť rizota môžem namiesto vody na varenie ryže použiť kvalitný zeleninový vývar.2. Namiesto zmesi mrazenej zeleniny môžem použiť aj svoje obľúbené druhy čerstvej sezónnej zeleniny (napríklad brokolicu, karfiol, cuketu, zelené fazuľky). Čerstvú zeleninu bude možno potrebné orestovať o niečo dlhšie.3. Ak mám rád/a huby, môžem do zeleninovej zmesi pridať aj na plátky nakrájané čerstvé šampiňóny alebo iné obľúbené huby.4. Pre sýtejšiu verziu môžem do hotového rizota primiešať aj kúsky opečenej slaninky, šunky alebo kuracieho mäsa.