Rýchle mikulášske kokosové koláčiky (10 minút príprava)
Tieto mikulášske kokosové koláčiky sú dokonalým pečivom na poslednú chvíľu. Príprava cesta trvá skutočne len 10 minút. Vďaka kokosu sú krásne vláčne a voňajú po celom dome. Recept na tieto mikulášske kokosové koláčiky si zamilujete pre jeho rýchlosť.
1. Do väčšej misky dajte zmäknuté maslo, celé vajce, vanilkový cukor a preosiaty práškový cukor.
2. Metličkou alebo mixérom krátko vymiešajte na hladký krém.
3. Pridajte strúhaný kokos a premiešajte.
4. V samostatnej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva. Túto zmes prisypte ku kokosovej hmote.
5. Rukami rýchlo vypracujte kompaktné, mierne lepivé cesto.
6. Cesto zabaľte do fólie a vložte aspoň na 30 minút do chladničky stuhnúť. Bude sa s ním lepšie pracovať.
7. Rúru predhrejte na 170 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
8. Stuhnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 4–5 mm.
9. Vykrajujte hviezdičky alebo iné mikulášske tvary.
10. Koláčiky ukladajte na pripravený plech s malými rozostupmi.
11. Pečte vo vyhriatej rúre 10–12 minút.
12. Sledujte ich pozorne! Kokosové cesto rýchlo hnedne. Hneď ako začnú okraje jemne zlatnúť, sú hotové. Musia zostať svetlé.
13. Po upečení nechajte koláčiky vychladnúť na plechu.
14. Pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.
Poznámky
1. Sledujte pečenie: Toto je najdôležitejší krok. Ak ich budete piecť príliš dlho (napr. 20 minút), kokos zhorkne a koláčiky budú tvrdé a suché. Musia zostať svetlé.2. Chladenie cesta: Nevynechávajte chladenie. Maslové cesto s kokosom je po zamiesení mäkké. Po stuhnutí v chlade sa vám bude perfektne vaľkať a vykrajovať.Variácia - Linecká verzia: Dve hviezdičky môžete po upečení spojiť tenkou vrstvou ríbezľového alebo malinového džemu.Variácia - Čokoládové špičky: Vychladnuté hviezdičky namáčajte do polovice v rozpustenej tmavej alebo bielej čokoláde.