Hľadáte recept na rýchlu a jednoduchú maškrtu ku káve, ktorá je za chvíľku hotová a chutí naozaj božsky? Práve ste ho našli! Tieto marhuľové taštičky sú presne také. Z jemného a vláčneho cesta, ktoré sa nemiesi, a s lahodnou plnkou z marhuľového džemu a kokosu. Sú to presne tie koláčiky, ktoré keď upečiete, voňajú po celom dome a zmiznú z plechu skôr, ako stihnú poriadne vychladnúť. Tento RECEPT je taký jednoduchý, že ho zvládne naozaj každý a výsledok vždy poteší.
1. V miske metličkou vyšľaháme vajce so štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom.
2. K vajíčkam pridáme olej a biely jogurt a opäť krátko prešľaháme.
3. V druhej miske zmiešame preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva.
4. Sypkú zmes postupne pridávame k tekutej a vareškou alebo rukami vypracujeme hladké, vláčne cesto.
5. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na 30 minút odpočívať do chladničky. Vďaka tomu stuhne a bude sa s ním perfektne pracovať.
Tvarovanie a plnenie taštičiek:
6. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. V malej miske zmiešame marhuľový džem so strúhaným kokosom.
7. Vychladnuté cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme na plát hrubý asi 0,3 cm.
8. Radielkom alebo nožom nakrájame cesto na rovnomerné štvorce (približne 7x7 cm).
9. Do stredu každého štvorca dáme malú lyžičku pripravenej plnky.
10. Štvorec preložíme po uhlopriečke, aby vznikol trojuholník. Okraje poriadne postláčame k sebe, napríklad hrotmi vidličky, aby plnka počas pečenia nevytiekla.
Pečenie:
11. Hotové taštičky ukladáme na pripravený plech s malými rozostupmi.
12. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 20 minút, alebo kým nie sú okraje a spodok jemne zlatisté.
13. Upečené marhuľové taštičky necháme na plechu mierne vychladnúť a ešte teplé ich husto posypeme práškovým cukrom.
14. Podávame ku káve alebo čaju.
Poznámky
1. Namiesto marhuľového džemu je výborný aj slivkový lekvár, alebo hustejšia tvarohová plnka (tvaroh, cukor, žĺtok). Dôležité je, aby plnka nebola príliš tekutá.2. Ak chcem taštičky ešte slávnostnejšie, namiesto posypania cukrom ich polejem citrónovou polevou (práškový cukor vymiešaný s pár lyžičkami citrónovej šťavy).3. Pre krajšiu farbu a lesk niekedy potriem taštičky pred pečením rozšľahaným vajíčkom. Budú potom krásne zlatohnedé.4. S týmto cestom sa pracuje naozaj dobre, ale kľúčové je nechať ho poriadne vychladiť. Ak sa aj tak trochu lepí, pomôžem si trochou múky na doske aj na valčeku.