Hľadáte recept na rýchlu večeru, ktorá nesklame a zaručene poteší celú rodinu? Práve ste ho našli! Tieto cestoviny sú presne ten typ jedla, po ktorom sa na tanieroch nezostane ani omrvinka a všetci budú pýtať dupľu. Sú dokonalou harmóniou chutí – slaná a chrumkavá slaninka, sladké cherry paradajky, jemná cibuľka a všetko to spojené v ľahkej, no výraznej omáčke, ktorá dokonale obalí každú cestovinu. Je to jedlo, ktoré vás zasýti, poteší a jeho príprava vám nezaberie viac ako 20 minút.
1. Do veľkého hrnca dáme variť dostatočné množstvo vody. Keď zovrie, poriadne ju osolíme a vložíme variť cestoviny podľa návodu na obale, aby boli uvarené "al dente" (na skus).
2. Kým sa varia cestoviny, pripravíme si ostatné suroviny. Slaninu nakrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme najemno. Jarnú cibuľku nakrájame na kolieska – bielu časť oddelíme od zelenej. Cherry paradajky prekrojíme na polovice.
Príprava omáčky (kým sa varia cestoviny):
3. Na veľkej panvici na miernom ohni začneme opekať na kocky nakrájanú slaninu. Opekáme ju za občasného miešania, kým sa z nej nevytopí tuk a nezozlatne do chrumkava.
4. Chrumkavé kúsky slaniny vyberieme dierovanou lyžicou a odložíme bokom na tanier. Väčšinu vypečeného tuku ponecháme na panvici.
5. Do panvice s tukom zo slaniny pridáme nasekanú cibuľu a restujeme ju asi 2-3 minúty dosklovita.
6. Pridáme nasekaný cesnak a bielu časť jarnej cibuľky a restujeme ďalšiu minútu, kým sa nerozvonia. Dávame pozor, aby cesnak nezhorel.
7. Do panvice pridáme prekrojené cherry paradajky, podlejeme sójovou omáčkou a dochutíme čerstvo mletým čiernym korením. Restujeme asi 2 minúty, kým paradajky mierne nezmäknú.
Kompletizácia a servírovanie:
8. Tesne pred scedením cestovín si odložíme bokom približne jednu šálku vody, v ktorej sa varili.
9. Uvarené cestoviny scedíme a okamžite ich pridáme do panvice k zeleninovému základu. Pridáme aj opečené kúsky slaniny.
10. K cestovinám prilejeme trochu (cca 0,5 dcl) odloženej vody z varenia a všetko spolu na miernom ohni premiešame. Škrob z vody pomôže vytvoriť ľahkú, krémovú emulziu, ktorá všetko spojí. Podľa potreby môžeme priliať viac vody.
11. Hotové cestoviny ihneď podávame, na tanieri posypané nasekanou zelenou vňaťou z jarnej cibuľky.
Poznámky
1. Voda z cestovín je tajnou prísadou, ktorá robí rozdiel. Je plná škrobu a soli, takže omáčku skvele dochutí a zahustí bez pridania smotany či múky.2. So soľou v tomto recepte narábajte opatrne. Slanina, sójová omáčka aj voda z cestovín sú už slané. Odporúčam jedlo dosoliť až na úplnom konci, ak to bude vôbec potrebné.3. Ak máte radi pikantné, pridajte k cesnaku aj štipku nasekaných chilli vločiek.4. Pre extra chuť môžete na záver do hotových cestovín vmiešať hrsť strúhaného parmezánu.