Ak máte chuť na rýchly sladký dezert, tieto banánové slimáky z lístkového cesta sú ideálna voľba. Príprava je blesková, potrebujete len 4 suroviny. Kombinácia lístkového cesta, banánov a škorice je fantastická. Tieto banánové slimáky z lístkového cesta zvládne každý.
1. Rúru predhrejte na 190 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
2. Lístkové cesto rozviňte na pracovnej doske (často býva už na papieri na pečenie, ktorý môžete použiť).
3. Banány ošúpte a nakrájajte na tenké kolieska (hrúbka cca 0,5 cm).
4. V malej miske zmiešajte kryštálový cukor a mletú škoricu.
5. Kolieska banánov ukladajte na plát cesta do pozdĺžnych radov. Medzi radmi môžete nechať malé medzery.
6. Pripravenou škoricovo-cukrovou zmesou rovnomerne posypte celý povrch cesta s banánmi.
7. Cesto pomocou papiera na pečenie opatrne, ale pevne zrolujte do rolády (po dlhšej strane).
8. Roládu nakrájajte ostrým nožom na 6 približne rovnakých častí (slimákov).
9. Slimáky preložte reznou stranou nahor na pripravený plech.
10. Vaječný žĺtok rozšľahajte s lyžičkou vody. Zmesou potrite vrch aj boky každého slimáka.
11. Ak vám zostal škoricový cukor, môžete slimáky ešte jemne posypať na vrchu.
12. Pečte vo vyhriatej rúre 15–20 minút, alebo kým nie sú krásne zlatisté a chrumkavé.
Poznámky
1. Chrumkavé cesto: Pre extra chrumkavé lístkové cesto ho pred pečením (už nakrájané slimáky) vložte na 15 minút do chladničky. Studené cesto v horúcej rúre sa lepšie "lístkuje".2. Prezreté banány: Neváhajte použiť aj veľmi zrelé, hnedé banány. Sú sladšie a aromatickejšie, takže do dezertu sú dokonca vhodnejšie ako čerstvé.Variácia - Nutellová verzia: Pred uložením banánov potrite celé lístkové cesto tenkou vrstvou Nutelly alebo lieskovo-orieškovej nátierky.Variácia - S orechmi: K škoricovému cukru primiešajte nahrubo nasekané vlašské alebo pekanové orechy.