Máte chuť na tradičnú štôlňu, ale odrádza vás zdĺhavé kysnutie? Vyskúšajte túto rýchlu tvarohovú verziu! Je fantasticky vláčna, nabitá kandizovaným ovocím a orechmi, a jej príprava je naozaj jednoduchá. Dokonalý múčnik, keď nemáte času nazvyš.
1lyžičkakorenia na štôlňu(alebo mix škorice, zázvoru, kardamómu)
1kskôra z bio citróna
0.5kskôra z bio pomaranča
1štipkasoli
Na dokončenie:
40gmasla(na potretie)
práškový cukor na posypanie
Pokyny
Príprava ovocnej zmesi:
1. Deň vopred (alebo aspoň 6 hodín) namočte hrozienka do rumu alebo džúsu.
2. Mandle zalejte vriacou vodou, nechajte minútu postáť, sceďte a ošúpte. Na suchej panvici ich na miernom ohni opečte dozlatista a nasekajte nahrubo.
3. Ostatné sušené a kandizované ovocie nakrájajte na menšie kúsky.
4. Všetko pripravené ovocie, nasekané mandle a namočené hrozienka (aj so zvyšným rumom) zmiešajte v mise spolu so šťavou z polovice pomaranča.
Príprava cesta:
5. Do veľkej misy dajte zmäknuté maslo, tvaroh, kryštálový a vanilkový cukor. Elektrickým šľahačom všetko vyšľahajte do hladkého krému.
6. Postupne po jednom zašľahajte celé vajcia. Potom pridajte nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru.
7. V druhej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku, kypriaci prášok, korenie na štôlňu a štipku soli.
8. Sypkú zmes postupne zapracujte do tvarohového krému a vypracujte hladké, vláčne cesto.
9. Nakoniec do cesta ručne zapracujte pripravenú ovocno-orechovú zmes.
Tvarovanie a pečenie:
10. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
11. Cesto na jemne pomúčenej doske vytvarujte do tvaru oválneho bochníka.
12. Valčekom alebo hranou ruky urobte v strede po dĺžke priehlbinku. Jednu dlhšiu stranu potom preložte cez druhú, čím vytvoríte typický tvar štôlne.
13. Štôlňu opatrne preložte na plech a pečte v predhriatej rúre 40–60 minút. Urobte test špajdľou – ak po zapichnutí do stredu vyjde čistá, je hotová.
14. Horúcu, čerstvo upečenú štôlňu okamžite štedro potrite rozpusteným maslom a husto posypte práškovým cukrom, ktorý vytvorí kôrku.
15. Nechajte úplne vychladnúť a pred podávaním ju môžete posypať ešte ďalšou vrstvou cukru.
Poznámky
1. Namiesto zmesi korenín môžete použiť 1 ČL škorice a štipku muškátového orieška.n2. Ovocie môžete ľubovoľne obmieňať podľa toho, čo máte doma radi.n3. Štôlňa je najlepšia, keď sa nechá 1-2 dni odležať zabalená vo fólii.nVariácie:nMarcipánová: Do stredu štôlne pred preložením vložte valček marcipánu.nOrechová: Časť sušeného ovocia (cca 100 g) nahraďte nahrubo nasekanými vlašskými orechmi.nČokoládová: Pridajte do ovocnej zmesi 50 g nasekaných kúskov kvalitnej horkej čokolády.