Rýchla pražená ryža s vajcom a cesnakom (za 10 minút)
Prvý školský deň je za nami a vy neviete, čo rýchlo na večeru? Táto pražená ryža s vajíčkom je absolútna záchrana. Ak máte v chladničke zvyšnú ryžu, túto plnohodnotnú a chutnú večeru máte na stole naozaj za 10 minút. Rýchlejšie to už nejde!
2hrnčekstudenej uvarenej dlhozrnnej ryže (ideálne z predošlého dňa)
1kscelé vajce + 1 žĺtok
3ksjarnej cibuľky
5strúčikovcesnaku
1ksšalotky (alebo malej cibule)
1ksčervenej chilli papričky (voliteľné)
2PLrastlinného oleja (s vysokým dymovým bodom, napr. repkový)
1PLsójovej omáčky
0.5PLsezamového oleja
soľ a čerstvo mleté biele alebo čierne korenie
1/4ČLglutamanu sodného (voliteľné)
Pokyny
1. Najprv si všetko pripravte. Šalotku, cesnak, jarnú cibuľku a čili papričku nasekajte nadrobno. Vajíčko so žĺtkom v miske zľahka rozšľahajte.
2. Rozpáľte wok alebo veľkú panvicu na vysokú teplotu. Pridajte lyžicu oleja a vlejte vajíčka. Urobte ľahkú praženicu a ihneď ju vyberte z panvice bokom.
3. Do tej istej panvice pridajte zvyšný olej. Vhoďte šalotku a cesnak a restujte asi 30 sekúnd, kým sa nerozvoňajú.
4. Pridajte studenú ryžu. Vareškou ju rozbíjajte na jednotlivé zrnká a opekajte na silnom plameni asi 2-3 minúty.
5. Ryžu posuňte na stranu, do voľného miesta nalejte sójovú omáčku a nechajte ju sekundu zasyčať. Potom všetko spolu premiešajte.
6. Dochuťte soľou, korením, sezamovým olejom a voliteľným glutamanom.
7. Do panvice vráťte praženicu, pridajte nasekanú jarnú cibuľku a čili. Už len zľahka premiešajte a okamžite podávajte.
Poznámky
1. Tajomstvo dokonalej praženej ryže: Kľúčom je naozaj studená, ideálne včerajšia ryža. Čerstvá teplá ryža je príliš vlhká a lepivá a výsledkom by bola kaša. Staršia ryža je suchšia a na panvici sa krásne oddelí na jednotlivé zrnká.2. O tajomnej ingrediencii (MSG): Glutaman sodný (MSG) je bežnou súčasťou ázijskej kuchyne a dodáva jedlu tú typickú, plnú 'piatu chuť' umami. Ak ho nechcete použiť, nevadí. Pre podobný efekt môžete pridať lyžičku rybacej alebo ustricovej omáčky.3. Vysoká teplota je váš priateľ: Pravá pražená ryža sa robí na veľmi vysokej teplote. Nebojte sa panvicu poriadne rozpáliť. Celý proces je veľmi rýchly, preto je dôležité mať všetky suroviny nasekané a pripravené vopred po ruke.Variácie:• S mäsom: Ak máte zvyšné pečené kuracie alebo bravčové mäso, nakrájajte ho na malé kúsky a pridajte ho do panvice spolu s ryžou.• So zeleninou: Do ryže môžete pridať aj mrazený hrášok, kukuricu alebo na tenké pásiky nakrájanú mrkvu.• Ananásová verzia: Pre sladkokyslú chuť pridajte na konci spolu s jarnou cibuľkou aj pár kociek ananásu z konzervy.