Sú dezerty, ktoré jednoducho patria na slávnostný stôl, a táto roláda s krémom z vaječného likéru je jedným z nich. Pripravte sa na dokonalý chuťový zážitok, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku. Základom je ľahučký a nadýchaný kakaový korpus, ktorý sa vďaka správnemu postupu neláme a krásne sa roluje. Srdcom rolády je však neuveriteľne jemný a hodvábny maslový krém, obohatený o sladkú a voňavú chuť vaječného likéru. Je to elegantná, pôsobivá a pritom prekvapivo jednoduchá pochúťka, ktorá zaručene zožne úspech na každej oslave či rodinnom stretnutí.
cukrárske zdobenie, strúhaný kokos alebo hoblinky čokolády(voliteľné)
Pokyny
Príprava nadýchaného korpusu:
1. Rúru si predhrejeme na 180 °C (horný a dolný ohrev). Veľký plytký plech (cca 30x40 cm) vystelieme papierom na pečenie.
2. Oddelíme si žĺtky od bielkov. V jednej čistej a suchej mise vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý, pevný sneh.
3. V druhej veľkej mise vyšľaháme žĺtky s kryštálovým a vanilkovým cukrom do svetlej, hustej a nadýchanej peny. Šľaháme aspoň 5 minút.
4. V menšej miske si zmiešame a preosejeme suché ingrediencie: hladkú múku, kakao a kypriaci prášok do pečiva.
5. Sypkú zmes po častiach a zľahka vmiešame stierkou do vyšľahaných žĺtkov.
6. Nakoniec do cesta opatrne, na dvakrát alebo natrikrát, vmiešame tuhý sneh z bielkov. Miešame zľahka a len dovtedy, kým sa hmoty nespoja, aby cesto zostalo čo najviac nadýchané.
7. Cesto rovnomerne rozotrieme na pripravený plech a pečieme vo vyhriatej rúre 15–20 minút.
8. Kým sa korpus pečie, pripravíme si čistú utierku, ktorú rozprestrieme na pracovnú dosku a zľahka ju posypeme práškovým alebo kryštálovým cukrom.
9. Upečený korpus ihneď po vytiahnutí z rúry preklopíme na pripravenú utierku, opatrne stiahneme papier na pečenie a ešte horúci ho aj s utierkou zrolujeme. V tejto zrolovanej podobe ho necháme úplne vychladnúť.
Príprava krému a kompletizácia rolády:
10. Kým korpus chladne, pripravíme si krém. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom do hladkého a nadýchaného krému.
11. Dôležité: Do maslového základu potom postupne, po lyžiciach, zašľahávame vaječný likér izbovej teploty. Rýchle vliatie by mohlo spôsobiť zrazenie krému.
12. Nakoniec do hotového krému krátko zašľaháme lyžicu kakaa.
13. Vychladnutý korpus opatrne rozvinieme. Potrieme ho tenkou vrstvou višňového džemu.
14. Na džem natrieme približne dve tretiny pripraveného krému a rovnomerne ho rozotrieme.
15. Roládu opäť opatrne a pevne zrolujeme. Povrch a boky rolády potrieme zvyšnou tretinou krému. Pomocou vidličky alebo stierky môžeme na povrchu vytvoriť ozdobné vlnky.
16. Hotovú roládu vložíme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny. Pred podávaním ju môžeme ozdobiť cukrárskym zdobením, strúhaným kokosom alebo hoblinkami čokolády.
Poznámky
1. Kľúčom k úspechu je, aby mali maslo aj vaječný likér pri príprave krému rovnakú, izbovú teplotu. Predídete tak riziku, že sa krém zrazí.2. Pre 'koňakovú' verziu rolády, ako naznačoval pôvodný názov, môžete nahradiť približne 50 ml vaječného likéru kvalitným koňakom alebo brandy. Chuť bude výraznejšia a ostrejšia.3. Ak chcem roládu na povrchu naozaj 'kokosovú', jednoducho ju po potretí krémom husto obsypem strúhaným kokosom. Vyzerá to nádherne.4. Roláda je najlepšia na druhý deň, keď korpus nasiakne vlhkosť z krému a všetky chute sa dokonale prepoja. Skladujem ju samozrejme v chladničke.