Ak existuje jedlo, ktoré zaručene rozvonia celý dom a priláka k stolu každého, sú to práve tieto rezne v pivnom cestíčku. Sú neuveriteľne šťavnaté a na povrchu majú dokonalú, nadýchanú a chrumkavú kôrku, ktorá je podľa mňa ešte lepšia ako klasický trojobal.
4plátkybravčového karé alebo stehna(spolu cca 600 g)
Soľ a mleté čierne korenie
Hladká múka na obalenie
1ksvajce
125mlstudeného piva(svetlé, 10° alebo 12°)
4PLhladkej múky do cestíčka
Olej na vyprážanie
Na zemiakovú kašu:
1kgzemiakov
250mlteplého mlieka
30gmasla
Soľ
Pokyny
1. Najprv si dajte variť zemiaky. Očistite ich, nakrájajte na kocky, zalejte vodou, osoľte a varte domäkka (cca 20 minút).
2. Medzitým si pripravte mäso. Bravčové plátky po okrajoch jemne narežte, aby sa pri vyprážaní neskrútili.
3. Rezne zľahka naklepte tĺčikom cez potravinovú fóliu. Z oboch strán ich dôkladne osoľte a okoreňte.
4. Pripravte si cestíčko. V hlbokom tanieri alebo miske metličkou rozšľahajte vajíčko so 4 lyžicami múky a štipkou soli.
5. Za stáleho miešania postupne prilievajte studené pivo, kým nevznikne hladké cestíčko bez hrudiek, husté asi ako na lievance.
6. Teraz prichádza dôležitý krok. Pripravené a ochutené rezne najprv z oboch strán dobre obaľte v suchej hladkej múke. Prebytočnú múku oklepte.
7. Potom rezeň ponorte do pivného cestíčka tak, aby bol celý pokrytý.
8. Na veľkej panvici rozohrejte väčšiu vrstvu oleja (aspoň 1 cm).
9. Obalené rezne opatrne vkladajte do horúceho oleja. Vyprážajte na strednom plameni z každej strany približne 4 – 5 minút do krásnej zlatohnedej farby.
10. Hotové rezne vyberajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.
11. Kým rezne odpočívajú, dokončite kašu. Uvarené zemiaky sceďte, pridajte maslo, teplé mlieko a popučte alebo vyšľahajte na hladkú kašu. Podľa chuti dosoľte.
Poznámky
1. Tajomstvo chrumkavosti: Použite naozaj studené, ideálne ľadové pivo. Teplotný šok pri kontakte s horúcim olejom vytvorí extra nadýchané a chrumkavé cestíčko. Oxid uhličitý z piva ho navyše krásne prevzdušní.2. Najprv do múky: Aby cestíčko na mäse dokonale držalo a neodpadávalo, je kľúčové osušené rezne najprv obaliť v tenkej vrstve múky. Až potom ich namáčajte do cestíčka.3. Správna teplota oleja: Oleja v panvici by malo byť dostatok, aspoň 1-2 cm. Musí byť horúci, ale nie prepálený. Otestujte ho kvapkou cesta – ak začne okamžite syčať a plávať, môžete začať vyprážať.