Restované šampiňóny s cesnakom a petržlenovou vňaťou
Hľadáte recept na naozaj rýchlu a chutnú večeru alebo skvelú prílohu, ktorá je hotová doslova za pár minút? Vyskúšajte tieto najlepšie restované šampiňóny! Je to neskutočne jednoduchý RECEPT, no výsledok je priam božský. Vďaka správnemu postupu budú šampiňóny krásne opečené, zlatisté a plné chuti, nie len dusené a gumové. Kombinácia masla, cesnaku a čerstvej petržlenovej vňate je proste klasika, ktorá nikdy nesklame. Je to tá najlepšia rýchlovka, akú si viete predstaviť, a chutí fantasticky!
1pár kvapiekcitrónovej šťavy alebo lyžicu bieleho suchého vína(voliteľné)
Pokyny
Postup krok za krokom:
1. Šampiňóny očistíme suchou utierkou alebo kefkou. Ak sú väčšie, prekrojíme ich na polovicu alebo na štvrtiny. Menšie môžeme nechať v celku. Cesnak nasekáme na tenké plátky a petržlenovú vňať nadrobno.
2. Vo väčšej panvici na silnom plameni poriadne rozohrejeme olej spolu s maslom. Tuk musí byť horúci a maslo musí jemne peniť.
3. Dôležitý krok: Do horúcej panvice rozložíme šampiňóny v jednej vrstve. Prvé 2-3 minúty s nimi vôbec nemiešame! Necháme ich nerušene opekať, aby z jednej strany chytili krásnu zlatohnedú farbu.
4. Až potom šampiňóny premiešame a opekáme za občasného miešania ďalšie 3-4 minúty, kým nie sú opečené zo všetkých strán.
5. K takmer hotovým hubám pridáme na plátky nasekaný cesnak a opekáme už len asi 1 minútu, kým sa nerozvonia. Pozor, aby cesnak nezhorkol.
6. Všetko osolíme a okoreníme podľa chuti. Ak používame, teraz je ten správny čas pridať pár kvapiek citrónovej šťavy alebo zaliať lyžicou bieleho vína a nechať ho rýchlo odpariť.
7. Panvicu odstavíme z ohňa a do hotových horúcich šampiňónov vmiešame nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
8. Ihneď podávame.
Poznámky
1. Dávam si pozor, aby som panvicu neprepchala. Ak robím väčšie množstvo, opekám huby radšej na dvakrát. Len tak sa mi pekne opečú a nebudú sa dusiť.2. Niekedy namiesto petržlenovej vňate alebo spolu s ňou pridám aj čerstvý tymian alebo rozmarín. Opekám ho spolu s cesnakom, aby pustil vôňu.3. Ak mám chuť na krémovejšiu verziu, na úplný záver, po odstavení z ohňa, vmiešam do húb aj lyžicu kyslej smotany alebo kúsok smotanového syra. Je to výborné.4. Tieto šampiňóny sú fantastické len tak na hrianke s cesnakom. Skvelé sú ale aj ako príloha k steaku, grilovanému kuraciemu mäsu alebo vmiešané do cestovín.