Rascová polievka s krupicovými haluškami ako od babičky
Pamätám si to ako dnes. Keď ma ako dieťa bolel žalúdok, babička vždy uvarila túto voňavú rascovú polievku. Je to skutočné pohladenie pre telo aj dušu. Najlepšie na nej je, že je neuveriteľne rýchla, jednoduchá a plná poctivej zeleninovej chuti.
100g100 g zeleru(kúsok o veľkosti menšieho vajíčka)
1l1 l zeleninového vývaru(alebo vody)
1ČL1 ČL soli(alebo podľa chuti)
1štipkaštipka mletého čierneho korenia
2PL2 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Na krupicové halušky:
1ks1 ks vajce
1PL1 PL detskej krupice
1štipkaštipka soli
Pokyny
1. Príprava zeleniny. Cibuľu nasekajte nadrobno. Mrkvu, petržlen a zeler očistite a nakrájajte na malé, rovnomerné kocky. Cesnak nakrájajte na tenké plátky.
2. V stredne veľkom hrnci rozpusťte maslo. Pridajte cibuľu a na miernom ohni ju restujte dosklovita, asi 2-3 minúty.
3. Pridajte plátky cesnaku a mletú rascu. Krátko, asi 30 sekúnd, všetko spolu restujte, kým sa rasca krásne rozvonia. Dávajte pozor, aby cesnak a rasca nezhorkli.
4. Do voňavého základu vsypte všetku nakrájanú koreňovú zeleninu a za stáleho miešania ju asi minútu opekajte.
5. Zeleninu zalejte vývarom alebo vodou, osoľte, okoreňte a priveďte k varu. Potom teplotu stíšte a na miernom ohni varte pod pokrievkou približne 20 minút, alebo kým nie je zelenina úplne mäkká.
6. Príprava halušiek. Kým sa polievka varí, v malej šálke alebo miske vidličkou rozšľahajte vajíčko so štipkou soli a lyžicou detskej krupice. Vznikne vám hustejšie cestíčko.
7. Keď je zelenina mäkká, polievku znova uveďte do silného varu. Pripravené vaječné cestíčko pomaly tenkým prúdom lejte do vriacej polievky cez vidličku. Zároveň druhou rukou v polievke rýchlo miešajte, aby sa vytvorili pekné malé halušky.
8. Varte ešte 1 minútu, aby sa halušky uvarili. Potom hrniec odstavte z ohňa.
9. Polievku na záver dochuťte soľou a korením podľa potreby a vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať.
Poznámky
1. Celá alebo mletá rasca? Pre najintenzívnejšiu chuť použite čerstvo pomletú alebo v mažiari podrvenú celú rascu. Ak máte radi rascu aj na zahryznutie, môžete na začiatku spolu s cibuľou opražiť lyžičku celej rasce a až potom pridať mletú.2. Nadýchanejšie halušky. Ak chcete, aby boli krupicové halušky (niekedy nazývané aj mrvenička alebo kvapkanie) ešte jemnejšie a nadýchanejšie, pridajte do vajíčka s krupicou okrem štipky soli aj jednu polievkovú lyžicu studenej vody a dobre prešľahajte.