Hľadáte dezert, ktorý je oslňujúci, elegantný a pritom neuveriteľne ľahký? Pusinková roláda je presne takým skvostom! Tento nebeský zákusok, ktorý je prirodzene bezlepkový, v sebe spája dokonalý súlad textúr: na povrchu jemne chrumkavá a krehká snehová kôrka, vo vnútri mäkučké a vláčne pusinkové cesto pripomínajúce marshmallow, a to všetko je zavŕšené lahodným smotanovým krémom a sviežosťou čerstvého ovocia. Je to ideálny dezert na slávnostné príležitosti, letné oslavy alebo kedykoľvek, keď chcete ohúriť niečím naozaj výnimočným.
Kuchyňa Austrálska / Novozélandská (inšpirácia), Medzinárodná
Porcie 10kúskov
Kalórie 220kcal
Vybavenie
Elektrický šľahač
Veľký plech na pečenie (cca 30x40 cm)
Misy na miešanie
Zloženie
Na pusinkové cesto:
5ksvaječných bielkov(izbovej teploty)
250gpráškového cukru
1štipkasoli
1ČLcitrónovej šťavy
2PLkukuričného škrobu
Na smotanový krém:
200mlsmotany na šľahanie(33%, dobre vychladená)
100gmascarpone alebo smotanového syra(dobre vychladené)
čerstvé ovocie podľa chuti(napr. čučoriedky, maliny, jahody, čerešne)
práškový cukor na posypanie
Pokyny
Príprava pusinkového cesta:
1. Rúru si predhrejeme na 170 °C. Veľký plech na pečenie (s rozmermi cca 30x40 cm) vystelieme papierom na pečenie.
2. Do dokonale čistej a suchej misy dáme bielky izbovej teploty spolu so štipkou soli. Začneme ich šľahať elektrickým šľahačom na stredných otáčkach.
3. Keď bielky začnú tvoriť mäkkú penu, pridáme citrónovú šťavu a pokračujeme v šľahaní, kým sneh nie je hustejší (tvorí mäkké špičky).
4. Zvýšime otáčky na maximum a začneme postupne, po jednej lyžici, pridávať práškový cukor. Je dôležité, aby sa každá lyžica cukru stihla úplne zašľahať, než pridáme ďalšiu.
5. Po pridaní všetkého cukru šľaháme sneh ďalej, celkovo približne 10 minút. Výsledkom musí byť extrémne hustý, pevný a lesklý sneh. Keď medzi prstami rozotriete kúsok snehu, nesmiete cítiť kryštáliky cukru.
6. Na hotový sneh preosejeme kukuričný škrob a už len zľahka a jemne ho vmiešame stierkou.
7. Snehovú hmotu rovnomerne rozotrieme na pripravený plech.
8. Pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C približne 20 minút. Povrch by mal byť na dotyk suchý a jemne zlatistý.
Príprava krému a kompletizácia:
9. Kým sa korpus pečie, pripravíme si na pracovnú dosku nový hárok papiera na pečenie a husto ho posypeme práškovým cukrom.
10. Kľúčový krok: Hneď ako vyberieme plech z rúry, ešte horúci pusinkový plát opatrne preklopíme na pripravený papier na pečenie posypaný cukrom.
11. Opatrne stiahneme pôvodný papier na pečenie (teraz je navrchu) a necháme korpus v tejto polohe úplne vychladnúť.
12. Kým korpus chladne, pripravíme krém. V čistej mise vyšľaháme dobre vychladenú smotanu na tuhú šľahačku. V druhej miske krátko premiešame mascarpone, aby sa uvoľnilo. Následne doň stierkou jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku.
13. Na úplne vychladnutý korpus rovnomerne natrieme pripravený krém. Pri dlhšom okraji, kde budeme končiť rolovanie, necháme asi 2 cm voľné miesto.
14. Na krém rovnomerne rozsypeme čerstvé ovocie.
15. Pomocou papiera na pečenie, na ktorom roláda leží, ju začneme od dlhšieho kraja pevne rolovať.
16. Hotovú roládu pevne zabalíme do papiera alebo do potravinovej fólie a vložíme ju stuhnúť do chladničky aspoň na 2-3 hodiny. Podávame nakrájanú na plátky.
Poznámky
1. Tajomstvo úspechu je v dokonale čistých a suchých nádobách a metličkách na šľahanie. Akákoľvek stopa mastnoty môže zabrániť bielkom, aby sa správne vyšľahali.2. Preklopenie korpusu za horúca je najdôležitejší krok! Ak by ste ho nechali vychladnúť na plechu, stvrdol by, prilepil by sa o papier a pri pokuse o rolovanie by sa celý polámal.3. Pre ešte pevnejší a bohatší krém zvýšte pomer mascarpone. Vyskúšajte použiť 250 g mascarpone a 200 ml smotany na šľahanie. Krém bude luxusnejší a roláda bude lepšie držať tvar.4. Pred pečením môžete povrch rolády posypať plátkami mandlí. Po upečení a naplnení bude vyzerať ešte efektnejšie a získa skvelú orieškovú chuť.