Inšpirujte sa zaujímavým receptom na osviežujúci dezert s lahodným pudingom a jablkami. Tento mäkučký koláč je nadýchaný a vďaka krému šťavnatý, chutí ako od babičky.
Zapekacia misa/menší plech (cca 20x20cm alebo Ø 20-22cm)
Papier na pečenie (alebo maslo a múka na vymazanie)
Cukrárske vrecko s tenkou špičkou (voliteľné, na krém)
Drevená špajdľa (na test upečenia)
Kuchynská mriežka na chladnutie
Zloženie
Na vanilkovú pudingovú náplň:
200mlplnotučného mliekarozdelené
1ksvajce(alebo len žĺtok)
50gkrupicového cukru
37gvanilkového pudingového prášku(1 balenie)
1balenievanilkového cukru(8 g) alebo 1/2 ČL vanilkového extraktu
Na jablkové cesto:
2ksvajec(veľkosť M, izbovej teploty)
100gkrupicového cukru
100mlplnotučného mlieka(izbovej teploty alebo vlažné)
20mlrastlinného oleja(napr. slnečnicový)
200gpolohrubej múkypreosiatej
1baleniekypriaceho prášku do pečiva(12 g)
1-2ksstredne veľkých jabĺk(kyslejších odrôd), očistených, nakrájaných
Na dokončenie (voliteľné):
Práškový cukor na posypanie
Pokyny
Príprava vanilkovej pudingovej náplne:
1. V hrnci rozmiešajte pudingový prášok, cukor (50g) s časťou mlieka (cca 50ml) na kašičku. Pridajte vajce, premiešajte.
2. Prilejte zvyšné mlieko (150ml) a vanilkový cukor/extrakt. Premiešajte.
3. Na strednom ohni za neustáleho miešania varte do zhustnutia (1-2 min od varu).
4. Odstavte. Prelejte do misky, povrch prikryte fóliou (priloženou na krém). Nechajte úplne vychladnúť.
Príprava jablkového cesta:
5. Rúru predhrejte na 180°C. Formu (cca 20x20cm) vysteľte papierom/vymažte a vysypte.
6. Vajcia (2ks) s cukrom (100g) šľahajte mixérom do peny (3-5 min).
7. Postupne zašľahajte mlieko (100ml) a olej (20ml). Múku (200g) zmiešajte s kypriacim práškom, zľahka vmiešajte do tekutej zmesi do hladka (neprešľahať).
8. Jablká (1-2ks) očistite, nakrájajte na kúsky/plátky. Zľahka vmiešajte do cesta.
Kompletizácia a pečenie koláča:
9. Cesto s jablkami vlejte do pripravenej formy, rozotrite.
11. Pečte pri 180°C cca 30-35 minút (test špajdľou).
Dokončenie:
12. Upečený koláč nechajte vo forme úplne vychladnúť na mriežke.
13. Pred podávaním môžete posypať práškovým cukrom.
Poznámky
1. Namiesto jabĺk môžem do cesta pridať aj iné sezónne ovocie, napríklad hrušky (tiež nakrájané na kúsky), marhule, slivky alebo dokonca bobuľové ovocie ako čučoriedky či maliny (tie vmiešam do cesta veľmi opatrne).2. Pre ešte intenzívnejšiu vanilkovú chuť krému môžem namiesto vanilkového cukru alebo extraktu použiť semienka z polovice vanilkového struku, ktoré povarím priamo v mlieku na puding.3. Ak chcem mať cesto ešte vláčnejšie, môžem časť oleja nahradiť rozpusteným maslom, alebo pridať do cesta lyžicu kyslej smotany či bieleho jogurtu.4. Tento koláč je výborný aj na druhý deň, keď sa chute pekne prepoja. Skladujte ho v chladničke v uzavretej nádobe.