Každá slovenská rodina má ten svoj zaručený recept na bryndzové halušky. Ten náš sa dedí už generácie a dnes sa oň s vami podelím. Nie je na ňom nič zložité, len poctivé suroviny a pár trikov, ktoré zaručia, že halušky budú mäkké a bryndza krásne krémová. Je to jedlo, ktoré vonia domovom a chutí presne tak, ako si ho pamätáme z detstva – s chrumkavou slaninkou a pohárom studeného zákvasu.
kyslá alebo sladká smotana(na zjemnenie bryndze, voliteľné)
čerstvá pažítka alebo jarná cibuľka(na ozdobu)
Pokyny
Príprava cesta na halušky:
1. Ako prvé si dáme robiť veci, ktoré trvajú najdlhšie. Do veľkého hrnca dáme variť vodu (asi do 3/4) a na panvici si na miernom ohni začneme pomaly opekať na malé kocky nakrájanú slaninku, aby pustila masť a bola pekne chrumkavá.
2. Kým sa nám varí voda a škvarí slaninka, pripravíme si cesto. Zemiaky očistíme a nastrúhame na najjemnejšom strúhadle. Ak máte tyčový mixér, môžete ich nakrájať na menšie kúsky a rozmixovať na kašu, ide to rýchlejšie.
3. K nastrúhaným zemiakom pridáme vajíčko (alebo dve), soľ a postupne pridávame hladkú múku. Množstvo múky závisí od vodnatosti zemiakov. Cesto by malo byť polohusté – nie príliš riedke, aby sa nerozvarilo, ale ani príliš husté, aby halušky neboli tvrdé. Správne cesto sa mierne lepí na varešku a lenivo z nej padá.
Varenie a dokončenie:
4. Keď nám voda v hrnci poriadne vrie, osolíme ju a stíšime plameň, aby vrela len mierne. Cez sitko na halušky (haluškovač) pretláčame cesto priamo do vody. Ak haluškovač nemáte, naberte si časť cesta na drevenú doštičku a z okraja nožíkom odsekávajte malé kúsky priamo do vriacej vody.
5. Keď sú halušky v hrnci, vareškou ich od dna jemne premiešame, aby sa nezlepili. Varíme ich, kým nevyplávajú na povrch. Od momentu, keď vyplávajú, ich povaríme ešte asi minútku-dve.
6. Hotové halušky scedíme pomocou sitka. Dôležité: halušky nepreplachujeme studenou vodou a nenecháme ich úplne odkvapkať, mali by zostať trošku mokré.
7. V mise, v ktorej budeme halušky podávať, si vopred pripravíme bryndzu. Aby bola krásne krémová, rozmiešame ju s pár lyžicami smotany, mlieka alebo s trochou vlastnej šťavy zo slaninky.
8. Horúce halušky ihneď vsypeme do misy s pripravenou bryndzou a zľahka premiešame.
9. Na vrch nasypeme opečenú slaninku aj s výpekom a ozdobíme nasekanou pažítkou alebo jarnou cibuľkou. Ihneď podávame, najlepšie s pohárom studeného zákvasu alebo cmaru.
Poznámky
1. Najlepšie halušky sú zo starších zemiakov, majú viac škrobu a cesto lepšie drží. Ak mám len nové, vodnatejšie zemiaky, budem potrebovať o niečo viac múky.n2. Bryndzu nikdy nerozmútievam horúcou vodou z halušiek, lebo by sa 'zrazila' a urobila hrudky. Vždy použijem trochu smotany, mlieka alebo aj vody, v ktorej sa varili zemiaky na nedeľný obed.n3. Správnu hustotu cesta si vždy testujem tak, že prvú malú halušku hodím do vriacej vody. Ak sa rozvarí, pridám ešte trochu múky. Ak je príliš tvrdá, zriedim cesto lyžicou vody.n4. Vajíčka v ceste nie sú úplne povinné, niektoré staré recepty ich nepoužívajú. Ja dávam jedno alebo dve, cesto je potom pevnejšie a halušky sa tak ľahko nerozvaria, čo je super hlavne pre začiatočníkov.