Je to pre mňa jeden z najobľúbenejších zákuskov – vláčny kakaový korpus nasiaknutý sirupom, bohatý vanilkový krém a lesklá čokoládová poleva. Každé sústo je malý sviatok.
1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Menší, hlbší plech (cca 20x30 cm) vysteľte papierom na pečenie.
2. Oddeľte si žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
3. V druhej mise vyšľahajte žĺtky s oboma druhmi cukru do svetlej peny. Postupne prilejte olej a vodu.
4. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku, kakao a kypriaci prášok. Sypkú zmes zľahka vmiešajte do žĺtkovej peny.
5. Nakoniec už len opatrne stierkou vmiešajte sneh z bielkov.
6. Cesto vylejte na plech a pečte 15 – 20 minút. Otestujte špajdľou.
7. Kým sa korpus pečie, v malom hrnci uvarte vodu s cukrom na sirup.
8. Pripravte si aj základ na krém. V 200 ml mlieka rozmiešajte metličkou cukor a Zlatý klas. Zvyšných 800 ml mlieka dajte variť.
9. Keď mlieko zovrie, prilejte doň pudingovú zmes a za stáleho miešania uvarte hustý puding.
10. Horúci puding odstavte a ihneď ho prikryte potravinovou fóliou priamo na povrchu. Nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
2. Dokončenie a chladenie:
11. Ešte horúci upečený korpus vyberte z rúry, popichajte ho vidličkou a rovnomerne polejte horúcim cukrovým sirupom. Nechajte ho úplne vychladnúť.
12. Keď je puding vychladnutý, dokončite krém. V mise vyšľahajte zmäknuté maslo do peny.
13. Po lyžiciach do masla zašľahávajte úplne vychladnutý puding. Šľahajte, kým nevznikne hladký krém.
14. Krém rovnomerne natrite na vychladnutý a nasiaknutý korpus. Dajte na hodinu do chladničky.
15. Nakoniec si pripravte polevu. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s olejom dohladka.
16. Mierne vychladnutú, no stále tekutú polevu nalejte na stuhnutý krém a rýchlo ju rozotrite.
17. Koláč vložte do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc, aby všetko poriadne stuhlo.
Poznámky
1. Krém hladký ako zamat: Kľúčom k úspechu je, aby mal uvarený pudingový základ aj maslo úplne rovnakú, izbovú teplotu. Maslo najprv vyšľahajte samotné do peny a až potom doň po lyžiciach zašľahávajte vychladnutý krém. Tak sa vám nikdy nezrazí.2. Nadýchaný korpus: Sneh z bielkov a preosiatu múku vmiešavajte do cesta naozaj len zľahka a opatrne stierkou, nie mixérom. Cesto tak zostane plné vzduchu a bude krásne ľahučké.3. Horúci korpus, horúci sirup: Cukrový sirup nalievajte na korpus, kým sú obidva ešte horúce, resp. teplé. Korpus tak nasaje všetku tekutinu rovnomerne a bude dokonale vláčny.