S týmto receptom si kúsok elegantnej Viedne môžete upiecť priamo u vás doma. Je to legenda plná bohatej čokoládovej chuti, ktorú prekvapivo dopĺňa a odľahčuje tajná ingrediencia – marhuľový džem.
1. Najprv si predhrejte rúru na 170 °C. Dno tortovej formy (s priemerom cca 26 cm) vysteľte papierom na pečenie a boky dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
2. Čokoládu (140 g) rozpustite vo vodnom kúpeli a nechajte ju mierne vychladnúť.
3. V mise vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do bledej peny. Postupne, po jednom, zašľahávajte žĺtky.
4. Do zmesi pomaly prilejte a zašľahajte vychladnutú rozpustenú čokoládu.
5. V samostatnej, čistej mise vyšľahajte bielky so štipkou soli do polotuha. Potom postupne pridávajte kryštálový cukor a vyšľahajte tuhý, lesklý sneh.
6. Do čokoládovej zmesi teraz striedavo a veľmi opatrne stierkou vmiešavajte sneh a preosiatu múku. Začnite aj končite snehom.
7. Cesto vylejte do pripravenej formy, zarovnajte a pečte 50 – 60 minút. Otestujte špajdľou.
8. Upečený korpus nechajte asi 10 minút chladnúť vo forme, potom ho preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
2. Plnenie a "marhuľovanie":
9. Úplne vychladnutý korpus prerežte v polovici na dva pláty. Ak je vrch nerovný, zrežte ho do roviny.
10. V malom hrnci zohrejte marhuľový džem s rumom alebo vodou. Prepasírujte ho cez sitko, aby bol dokonale hladký.
12. Zvyšným horúcim džemom potrite celý povrch torty – vrch aj boky. Džem vytvorí hladký povrch a izoláciu pre polevu. Nechajte úplne zaschnúť.
3. Poleva a dokončenie:
13. Pripravte si polevu. Cukor s vodou v hrnci priveďte do varu a na silnom ohni varte asi 5 minút.
14. Odstavte z tepla, pridajte na kúsky nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí a nevznikne hladká, tekutá poleva.
15. Polevu jedným plynulým pohybom nalejte do stredu torty a nechajte ju voľne stiecť po bokoch. Stierkou ju môžete jemne a rýchlo zarovnať. Viac nezasahujte.
16. Nechajte polevu stuhnúť pri izbovej teplote niekoľko hodín, ideálne do druhého dňa. Až potom ju krájajte.
17. Tesne pred podávaním vyšľahajte smotanu na šľahanie (bez cukru!) do tuha.
Poznámky
1. Tajomstvo je v marhuliach: Nepodceňujte marhuľový džem! Vytvára tenkú izolačnú vrstvu medzi korpusom a polevou, vďaka čomu zostane korpus vláčny a poleva krásne lesklá. Džem pred použitím vždy prehrejte a prepasírujte cez sitko, aby bol dokonale hladký.2. Lesklá poleva bez kompromisov: Na polevu použite naozaj kvalitnú horkú čokoládu (aspoň 50-60%). Po rozpustení ju nechajte mierne vychladnúť, aby nebola úplne horúca. Nalejte ju na tortu naraz a snažte sa ju čo najmenej uhládzať, sama sa pekne roztečie.3. Šľahačka musí byť bez cukru: Pravá Sacherova torta sa podáva výhradne s kopčekom nesladenej šľahačky. Jej jemná mliečna chuť dokonale vyváži intenzívnu a sladkú chuť torty.