Sú dni, kedy túžime po niečom naozaj poctivom, hrejivom a sýtom, no zároveň nemáme čas na zložité varenie. Presne pre tieto chvíle je tu tento recept, ktorý si okamžite uložíte medzi svoje obľúbené. Táto polievka z mletého mäsa je malý kulinársky zázrak – je plná chuti, nabitá zeleninou a mäsom, a pritom jej príprava je neuveriteľne jednoduchá a rýchla. Je to ten typ polievky, ktorá zasýti ako hlavné jedlo a zanechá vás s pocitom dokonalého blaha. Zabudnite na riedke polievky, táto je hustá, voňavá a taká dobrá, že si ju zamiluje celá rodina.
500gmletého hovädzieho mäsa(alebo mix bravčového a hovädzieho)
1ksveľká cibuľa
2strúčikycesnaku
150gpóru(biela a svetlozelená časť)
1ksveľká mrkva
150gkoreňového zeleru
1kskoreňového petržlenu
1300mlmäsového alebo zeleninového vývaru(horúceho)
1ksbobkového listu
3guličkynového korenia
1ksvajca
soľ a mleté čierne korenie(podľa chuti)
2PLrastlinný olej
čerstvá petržlenová vňať(na ozdobu, voliteľné)
Pokyny
Príprava základu:
1. Najprv si pripravíme všetku zeleninu. Cibuľu, cesnak a pór očistíme a nakrájame nadrobno. Mrkvu, zeler a petržlen očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
2. Vo väčšom hrnci rozpálime olej. Pridáme cibuľu a restujeme ju na strednom ohni do sklovita.
3. K cibuli pridáme cesnak s pórom a restujeme ďalšiu minútu, kým sa krásne nerozvonia. Následne pridáme všetku nastrúhanú koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen) a za občasného miešania restujeme približne 5 minút.
4. Zvýšime teplotu, do hrnca pridáme mleté mäso a pomocou varešky ho rozbíjame na menšie kúsky. Restujeme ho, kým sa nezatiahne a neprestane byť ružové.
Varenie a dokončenie polievky:
5. Orestovanú zmes mäsa a zeleniny zalejeme horúcim vývarom. Pridáme bobkový list, guľôčky nového korenia, dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
6. Všetko spolu premiešame, privedieme k varu, potom znížime teplotu, hrniec prikryjeme a polievku necháme na miernom ohni variť 15-20 minút. Počas tejto doby sa chute krásne prepoja a zelenina dokonale zmäkne.
7. Kľúčový krok: Kým sa polievka varí, v malej miske si vidličkou dôkladne rozšľaháme celé vajíčko.
8. Po uplynutí doby varenia vyberieme z polievky bobkový list a guličky korenia. Polievku za stáleho miešania metličkou alebo vidličkou vlejeme tenkým prúdom rozšľahané vajíčko. Vytvoria sa tak krásne jemné vaječné vlákna. Necháme ešte minútku prejsť varom.
9. Polievku na záver ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou alebo korením.
1. Pre extra sýtosť a zmenu textúry rada do polievky 10 minút pred koncom varenia pridám hrsť drobných cestovín, napríklad písmeniek alebo hviezdičiek.2. Ak mám rada pikantnejšie jedlá, pridám na začiatku spolu s cibuľou aj polovicu nadrobno nasekanej chilli papričky. Polievka získa príjemnú ostrosť.3. Do zeleninového základu môžete pridať aj na kocky nakrájaný zemiak, ktorý polievku prirodzene zahustí a ešte viac zasýti.4. Polievka je skvelá aj na druhý deň, keď sa všetky chute ešte viac prepoja. Podávam ju s plátkom čerstvého chrumkavého chleba.