Hľadáte inšpiráciu na chutný, výživný a zároveň jednoduchý obed či večeru, ktorý zasýti celú rodinu? Tento recept na pohánku s mletým mäsom a zeleninou je presne to, čo potrebujete! Aj keď pohánka nemusí patriť medzi najobľúbenejšie suroviny každého, v tejto kombinácii si ju určite zamilujete. Mleté mäso, aromatické korenie, bylinky a zelenina jej dodávajú jedinečnú chuť a robia z nej skutočnú delikatesu. Navyše, pohánka je prirodzene bezlepková a bohatá na vlákninu a cenné živiny.
2. Na oleji v panvici/hrnci restujte cibuľu dosklovita (3-4 min). Pridajte mrkvu, restujte ďalšie 2-3 min.
3. Zmes osoľte, okoreňte. Zvýšte teplotu, pridajte mleté mäso. Opekajte za rozdeľovania na menšie kúsky, kým nezhnedne a neodparí sa tekutina (5-7 min).
4. K mäsu pridajte cesnak, krátko restujte (30-60s). Pridajte talianske bylinky, mletú papriku a paradajkový pretlak. Premiešajte, krátko prepojte chute (1-2 min).
Varenie pohánky s mäsom a zeleninou:
5. K zmesi pridajte prepláchnutú pohánku. Dobre premiešajte.
6. Zalejte horúcou vodou/vývarom (cca 500-600ml), aby bola zmes mierne ponorená (1-1,5 cm nad). Priveďte do varu.
7. Znížte teplotu na minimum, prikryte pokrievkou a pomaly duste 10-15 minút, kým pohánka nezmäkne a nevsiakne tekutinu.
8. Počas dusenia nemiešajte. Ak treba, pridajte trochu horúcej vody. Po dovarení odstavte a nechajte 5-10 min dôjsť pod pokrievkou.
1. Pre ešte bohatšiu chuť môžem na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj kúsok nadrobno nakrájanej údenej slaninky.2. Namiesto talianskych byliniek môžem použiť aj iné obľúbené korenie, napríklad majoránku, tymián alebo zmes na mleté mäso. Nebojte sa experimentovať s chuťami.3. Ak mám rád/a pikantnejšie jedlá, môžem do mäsovej zmesi pridať aj štipku mletého chilli alebo najemno nasekanú čerstvú chilli papričku.4. Do jedla môžem pridať aj inú zeleninu podľa sezóny a chuti, napríklad kúsok nakrájaného zeleru, papriky, kukurice alebo hrášku (pridávam ich spolu s mrkvou alebo neskôr, podľa tvrdosti).