Sú jedlá, ktoré nikdy nevyjdú z módy a vždy chutia ako od maminky. A presne také je toto poctivé kura na paprike! Je to obľúbená slovenská klasika, ktorú milujú celé generácie. S týmto jednoduchým RECEPTOM si pripravíte to najšťavnatejšie mäsko, ktoré sa bude rozpadať na jazyku, v bohatej a krémovej paprikovej omáčke. Zabudnite na zložité postupy, ukážeme si, ako na to jednoducho, krok za krokom. Je to ideálny nedeľný obed, ktorý zaručene poteší celú rodinu a prevonia kuchyňu tou pravou domácou atmosférou.
1. Kuracie stehná umyjeme, osušíme a osolíme z každej strany. Cibuľu nasekáme nadrobno.
2. Vo väčšom hrnci rozohrejeme masť alebo olej. Vložíme kuracie stehná a na silnejšom plameni ich opečieme z oboch strán dozlatista. Opečené mäso vyberieme a odložíme bokom na tanier.
3. Do výpeku v hrnci pridáme nasekanú cibuľu a na strednom plameni ju restujeme do sklovita a jemne dozlatista (asi 5-7 minút).
4. Hrniec odstavíme z plameňa, pridáme mletú sladkú papriku a rýchlo ju premiešame v horúcom tuku, aby pustila farbu, ale nezhorkla (stačí pol minúty).
5. Ihneď zaprášime hladkou múkou, čím vytvoríme paprikovú zápražku. Krátko (asi minútu) orestujeme.
Dusenie a dokončenie omáčky:
6. Zápražku zalejeme asi 200 ml studeného vývaru a metličkou dôkladne rozmiešame na hladkú kašičku bez hrudiek. Potom prilejeme zvyšok horúceho vývaru.
7. Omáčku privedieme k varu. Do vriacej omáčky vrátime opečené kuracie stehná aj so šťavou, ktorú pustili.
8. Stíšime plameň na minimum, hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme pomaly dusiť 50 až 60 minút, alebo kým nie je mäso úplne mäkké a neoddeľuje sa od kosti.
9. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho opäť von. Omáčku dochutíme soľou, korením a ak chcete, môžete ju ponorným mixérom rozmixovať dohladka.
10. Dôležitý krok: Do horúcej, ale už nie vriacej omáčky vmiešame smotanu na varenie. Už ju ďalej nevaríme, len prehrejeme, aby sa nezrazila.
11. Do hotovej omáčky vrátime kuracie stehná, aby sa prehriali.
12. Podávame s obľúbenou prílohou (halušky, cestoviny) a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Poznámky
1. Pre ešte bohatšiu chuť niekedy na začiatku spolu s cibuľou opečiem aj na kocky nakrájanú údenú slaninku.2. Ak chcem mať omáčku extra krémovú a jemnú, na záver použijem namiesto smotany na varenie smotanu na šľahanie (33%). Je to úplná delikatesa.3. Ak sa chcem vyhnúť múke, omáčku jednoducho nezahusťujem zápražkou. Na konci do nej len rozdrobím kúsok zemiaku uvareného vo vývare a rozmixujem. Prirodzene ju zahustí.4. Toto jedlo sa dá pripraviť aj z kuracích pŕs, ale treba skrátiť dobu dusenia na cca 20-25 minút, aby sa mäso zbytočne nevysušilo.