Plnené paradajky s brokolicou, mozzarellou a vajcom
Premýšľate nad zaujímavým a chutným predjedlom pre svojich hostí, alebo hľadáte ľahkú, no sýtu večeru? Tieto fantastické plnené paradajky sú presne to, čo potrebujete! Tento RECEPT v sebe spája sviežosť paradajok, jemnosť brokolice, lahodnú chuť roztopenej mozzarelly a voňavé bylinky. Sú nielen pastvou pre oči, ale aj skutočným nebíčkom pre chuťové poháriky. Pripravte si toto TOP predjedlo a sledujte, ako rýchlo zmizne z tanierov – je to zaručený úspech na každej oslave!
Kurz Hlavné jedlo (menšie), Ľahká večera, Predjedlo
Kuchyňa Medzinárodná, Talianska (inšpirácia)
Porcie 3kusy (porcie predjedla)
Kalórie 317kcal
Vybavenie
Nôž
Doska na krájanie
Lyžička (na vydlabávanie paradajok)
Strúhadlo (hrubé)
Misa (na blanšírovanie brokolice)
Misa (na vaječnú zmes)
Zapekacia misa (stredne veľká)
Rúra
Zloženie
Potrebné suroviny:
3ksveľkých, pevných paradajok(mäsitých, vhodných na plnenie)
Soľ(podľa potreby)
150gsyra mozzarella(napr. vcelku na strúhanie, alebo už strúhanej)
4ksvajec(veľkosť M)
1ČLsušených byliniek(napr. zmes provensálskych, oregano, bazalka – alebo podľa vlastnej chuti) alebo 1 PL čerstvých nasekaných
300gčerstvej brokolice
Olivový olej(na vymazanie zapekacej misy)
Pokyny
Príprava paradajok a brokolice:
1. Paradajky dôkladne umyjeme. Ostrým nožom z každej paradajky odkrojíme vrchnú časť (tzv. klobúčik – odložíme ho bokom, budeme ho potrebovať). Pomocou lyžičky opatrne vydlabeme vnútornú dužinatú časť so semienkami. Vydlabanú dužinu si odložíme bokom do misky, budeme ju ešte potrebovať. Vnútro paradajok zľahka osolíme.
2. Mozzarellu nastrúhame na hrubom strúhadle. Väčšiu časť nastrúhanej mozzarelly (cca 2/3) rovnomerne rozdelíme a vložíme na dno každej vydlabanej paradajky. Zvyšok mozzarelly si odložíme na záverečné posypanie.
3. Brokolicu umyjeme, odrežeme z nej tvrdý hlúb a vrchnú časť rozdelíme na menšie ružičky. Ružičky brokolice vložíme do misy a zalejeme ich vriacou vodou tak, aby boli ponorené. Necháme ich takto postáť (blanšírovať) približne 5 minút, aby brokolica zmäkla, ale zostala stále pekne zelená a chrumkavá. Následne brokolicu scedíme a môžeme ju krátko prepláchnuť studenou vodou, aby sa zastavil proces varenia.
Príprava plnky a plnenie:
4. Do každej pripravenej paradajky (na vrstvu syra) vložíme niekoľko blanšírovaných ružičiek brokolice tak, aby boli paradajky pekne vyplnené, ale nie preplnené. Časť brokolice, ktorú nespotrebujeme na plnenie, si odložíme bokom.
5. V samostatnej mise vyšľaháme metličkou 3 vajcia so štipkou soli a pripravenými bylinkami (sušenými alebo čerstvými nasekanými). Vyšľahanú vaječnú zmes opatrne nalejeme do každej naplnenej paradajky tak, aby siahala takmer po okraj.
6. Zvyšné ružičky brokolice (ktoré sa nezmestili do paradajok) nakrájame na menšie kúsky. V miske ich zmiešame s odloženou vydlabanou paradajkovou dužinou (tú môžeme tiež ešte trochu pokrájať). Túto zeleninovú zmes môžeme zľahka osoliť a okoreniť.
Zapekanie:
7. Zapekaciu misu (stredne veľkú, aby sa do nej zmestili paradajky aj okolitá zelenina) zľahka vymažeme olivovým olejom. Na dno misy položíme odrezané vrchné časti (klobúčiky) paradajok reznou stranou nahor. Na tieto "podstavce" opatrne uložíme naplnené paradajky.
8. Pripravenú zeleninovú zmes (brokolica s paradajkovou dužinou) rovnomerne rozprestrieme v zapekacej mise okolo plnených paradajok.
9. Každú naplnenú paradajku posypeme zvyšnou odloženou nastrúhanou mozzarellou.
10. Posledné (štvrté) vajce dôkladne vyšľaháme v malej miske do peny (môžeme pridať štipku soli). Touto penou polejeme povrch naplnených paradajok a tiež zeleninovú zmes okolo nich v zapekacej mise.
11. Rúru predhrejeme na 180 °C (horný a dolný ohrev). Pripravenú zapekaciu misu vložíme do strednej časti predhriatej rúry a pečieme približne 35–40 minút, alebo kým povrch nie je krásne zlatistý, syr roztopený a bublajúci, a vaječná zmes stuhnutá.
Poznámky
1. Namiesto mozzarelly môžem použiť aj iný obľúbený syr, ktorý sa dobre topí, napríklad eidam, goudu, čedar alebo pre výraznejšiu chuť parmezán či pecorino (časť vmiešať dovnútra, časťou posypať).2. Do zeleninovej zmesi okolo paradajok rada pridávam aj inú drobnú zeleninu, ktorú mám práve poruke – napríklad na malé kocky nakrájanú cuketu, papriku alebo jarnú cibuľku.3. Ak chcem pripraviť sýtejšiu, nevegetariánsku verziu, môžem do zeleninovej zmesi alebo priamo do paradajok pridať aj opražené mleté mäso (napr. hovädzie alebo morčacie) ochutené bylinkami.4. Plnené paradajky sú výborné teplé, čerstvo vytiahnuté z rúry. Podávam ich samotné so zapečenou zeleninovou zmesou ako ľahkú večeru, alebo ako elegantné predjedlo. Skvele chutia aj s kúskom čerstvého chrumkavého pečiva alebo bagety.