1. Najprv si dajte variť 4 vajíčka natvrdo (cca 10 minút). Po uvarení ich ihneď schlaďte v studenej vode.
2. Medzitým si pripravte mäsovú zmes. Žemľu namočte do trochy mlieka. Cibuľu nasekajte najemno.
3. Do veľkej misy dajte mleté mäso. Pridajte nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak, 2 surové vajcia a vyžmýkanú žemľu.
4. Zmes dochuťte soľou, korením, paprikou, horčicou a majoránkou. Rukami všetko dôkladne, ale zľahka premiešajte, aby sa suroviny spojili.
5. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si plech a položte naň väčší kus papiera na pečenie.
6. Mäsovú zmes rovnomerne roztlačte na papier na pečenie do tvaru obdĺžnika s hrúbkou asi 1,5 - 2 cm.
7. Pripravte si plnku. Vychladnuté a ošúpané vajíčka nasekajte nadrobno. Zmiešajte ich s nastrúhaným syrom, majonézou a nasekanou vňaťou. Dochuťte soľou a korením.
8. Plnku rovnomerne natrite na mäsový plát. Nechajte asi 2 cm voľné okraje.
9. Teraz prichádza na rad rolovanie. Pomocou papiera na pečenie začnite od dlhšej strany roládu pevne zavinovať. Papier vždy nadvihnite a roládu utláčajte, aby v nej nebol vzduch.
10. Hotovú roládu pevne zabaľte do toho istého papiera na pečenie a konce zatočte ako cukrík. Môžete ju zabaliť ešte do alobalu.
11. Pečte v predhriatej rúre 45 minút.
12. Po 45 minútach roládu opatrne odbaľte z papiera a vráťte ju do rúry. Pečte ešte 15 minút, aby chytila krásnu zlatohnedú a chrumkavú kôrku.
13. Upečenú roládu nechajte pred krájaním aspoň 10 minút odpočívať.
Poznámky
1. Tajomstvo šťavnatosti – namočená žemľa: Namiesto suchej strúhanky použite jeden starší rožok alebo žemľu, ktorú namočíte do trochy mlieka a potom ju vyžmýkanú pridáte do mäsa. Roláda bude oveľa vláčnejšia a jemnejšia.2. Rolujte pevne a bez obáv: Pri rolovaní si pomáhajte papierom na pečenie, presne ako pri sushi. Papier nadvihujte a zmes postupne rolujte a utláčajte, aby v nej neostal žiadny vzduch. Vďaka tomu bude pekne držať tvar.3. Pre dokonalú kôrku: Pečte roládu väčšinu času zabalenú v papieri na pečenie alebo alobale. Posledných 15-20 minút ju odokryte, potrite výpekom a dopečte. Zostane tak šťavnatá vnútri, ale na povrchu bude mať krásnu chrumkavú kôrku.