Táto bábovka je pre mňa synonymom slávnostného dezertu. Nie je to klasická suchá bábovka, ale nadýchaný korpus ukrývajúci poklad – lahodný vanilkovo-broskyňový krém. Jej príprava je malý projekt, no výsledok zaručene ohúri každú návštevu.
1plechovkamenšia plechovka broskýň(cca 200 g scedených)
2ksžĺtky
1balíčekvanilkového cukru
30gkukuričného škrobu
100gsyra Ricotta
100mlsmotany na šľahanie(33 %)
80gsladeného kondenzovaného mlieka
1ksšťava z 1 citróna
Na posypanie:
práškový cukor
Pokyny
Príprava korpusu
1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Malú bábovkovú formu dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
2. V mise vyšľahajte celé vajcia so štipkou soli do peny. Potom postupne, za stáleho šľahania, prisypávajte cukor.
3. Šľahajte asi 5 minút, kým nezískate svetlú a hustú penu. Následne tenkým prúdom prilejte olej.
4. Múku zmiešajte s kypriacim práškom a preosejte ju do vaječnej peny. Stierkou ju už len zľahka a opatrne zapracujte.
5. Cesto vylejte do pripravenej formy. Pečte približne 20–25 minút. Otestujte špajdľou – ak ju vytiahnete suchú, korpus je hotový.
6. Upečenú bábovku nechajte chvíľu chladnúť vo forme, potom ju vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Príprava plnky a dokončenie
7. Kým korpus chladne, pripravte si plnku. Scedené broskyne vložte do hrnca aj s trochou nálevu (cca 50 ml) a rozmixujte ich dohladka.
8. K rozmixovaným broskyniam pridajte žĺtky, vanilkový cukor a kukuričný škrob. Dobre rozmiešajte metličkou.
9. Zmes za stáleho miešania varte na miernom ohni 3–4 minúty, kým nezhustne do podoby pudingu.
10. Hustý broskyňový krém prelejte do misky. Prikryte ho fóliou priamo na povrchu, aby sa nevytvorila kožka, a nechajte úplne vychladnúť.
11. V druhej mise zmiešajte ricottu, sladené kondenzované mlieko a citrónovú šťavu.
12. Do tejto zmesi prilejte smotanu na šľahanie. Všetko spolu vyšľahajte na hustý a nadýchaný krém.
13. Nakoniec do ricottového krému po častiach a už len zľahka stierkou vmiešajte vychladnutý broskyňový puding.
14. Vychladnutý korpus bábovky prerežte dlhým nožom horizontálne na polovicu.
15. Plnku vložte do cukrárskeho vrecka a nastriekajte ju na spodnú časť korpusu.
16. Opatrne priklopte vrchnou časťou korpusu. Bábovku dajte aspoň na hodinu do chladničky, aby plnka stuhla.
17. Pred podávaním bábovku bohato posypte práškovým cukrom.
Poznámky
1. Pre dokonalý rez použite dlhý, tenký a veľmi ostrý nôž. Pred každým krájaním ho namočte do horúcej vody, aby bol rez čistý.2. Iné ovocie? Žiaden problém. Namiesto broskýň môžete použiť aj iné kompótované ovocie, napríklad marhule alebo mango. Postup zostáva rovnaký.