Premýšľate, ako povýšiť obyčajnú piškótu na luxusný dezert? Táto plnená bábovka je odpoveďou. Recept spočíva v upečení ľahkého korpusu, ktorý sa prereže a naplní úžasným broskyňovým krémom. Práve tento krém premení suchú piškótu na šťavnatý zákusok.
1. Rúru predhrejte na 180 °C. Bábovkovú formu (ideálne silikónovú, alebo klasickú) dôkladne vysteľte maslom a vysypte múkou.
2. V mise vyšľahajte 3 celé vajcia so štipkou soli. Postupne pridávajte cukor a šľahajte do hustej, svetlej peny.
3. Zľahka prilejte olej. Na záver ručne a zľahka vmiešajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
4. Cesto nalejte do pripravenej formy.
5. Pečte približne 15–20 minút pri 180 °C. Urobte test špajdľou.
6. Upečenú bábovku nechajte chvíľu vo forme, potom ju vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Príprava krému:
7. Kým bábovka chladne, pripravte krém. Broskyne sceďte, nálev si odložte. Broskyne nakrájajte a spolu s trochou nálevu rozmixujte na pyré.
8. Do hrnca dajte broskyňové pyré, 2 žĺtky, vanilkový cukor a kukuričný škrob. Dobre rozmiešajte metličkou.
9. Preneste na mierny oheň a za stáleho miešania varte do zhustnutia (ako puding).
10. Horúci puding prelejte do misky, povrch prikryte potravinárskou fóliou (dotýkajte sa povrchu) a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
11. V druhej mise zmiešajte citrónovú šťavu, sladené kondenzované mlieko a mascarpone (alebo tvaroh). Krátko prešľahajte.
12. Prilejte smotanu na šľahanie a vyšľahajte mixérom na tuhý, krémový základ.
13. Keď je broskyňový puding vychladnutý, prešľahajte ho a po lyžiciach ho vmiešajte do šľahačkového základu. Vymiešajte jednotný krém.
Plnenie bábovky:
14. Úplne vychladnutú bábovku prerežte v polovici na dva pláty.
15. Krém si preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
16. Na spodný diel bábovky bohato naneste krém.
17. Opatrne priklopte vrchným dielom bábovky.
18. Pred podávaním nechajte v chladničke aspoň 1–2 hodiny stuhnúť. Vrch posypte práškovým cukrom.
Poznámky
1. Chladenie je kľúčové: Bábovku aj broskyňový puding nechajte pred skladaním naozaj úplne vychladnúť. Zabránite tak roztopeniu krému a rozmočeniu korpusu.2. Rovnaká teplota: Aby sa krém nezrazil, maslový (mascarpone) základ aj pudingový základ by mali mať pred spojením približne rovnakú izbovú teplotu.Variácie:1. Iné ovocie: Namiesto broskýň môžete použiť marhule alebo mangové pyré. Postup je rovnaký.2. S čokoládou: Do krému môžete pridať nasekanú bielu čokoládu alebo povrch bábovky poliať čokoládovou polevou namiesto cukru.