Pokiaľ doma máte plát lístkového cesta a premýšľate, ako ho rýchlo a chutne využiť, tento recept na najlepšiu pizzu z lístkového cesta je presne to, čo hľadáte! Zabudnite na zdĺhavú prípravu klasického pizzového cesta – s týmto jednoduchým RECEPTOM si vykúzlite chrumkavú a lahodnú pizzu za pár minút, ktorá chutí priam božsky.
čiernych olív(vykôstkovaných), nakrájaných na kolieska, podľa chuti
100gkvalitnej suchej klobásy(napr. papriková, Csabai), nakrájanej na tenké kolieska
100gplátkového syra čedar(alebo iného tvrdého syra)
100ghustého paradajkového pyré (passaty) alebo kvalitného kečupucca
1ČLsušeného oreganacca (alebo podľa chuti)
Pokyny
Príprava surovín a cesta:
1. Rúru predhrejte na 200 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
2. Červenú papriku (½ ks) umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na tenké prúžky.
3. Plátkový čedar (100 g) nakrájajte alebo natrhajte na menšie kúsky. Klobásu (100 g) nakrájajte na kolieska. Olivy (ak používate) nakrájajte na kolieska.
4. Lístkové cesto (1 plát) preložte na pripravený plech.
5. Po bokoch cesto prehnite cca 1 cm dovnútra a pritlačte vidličkou, aby ste vytvorili okraj.
6. Vnútornú plochu cesta (okrem okrajov) rovnomerne potrite paradajkovým pyré alebo kečupom (cca 100 g).
Obloženie a pečenie pizze:
7. Na paradajkový základ rozprestrite kúsky syra čedar.
8. Poukladajte kolieska klobásy, prúžky papriky a olivy.
9. Celú pizzu posypte sušeným oreganom (cca 1 ČL).
10. Vložte do predhriatej rúry.
11. Pečte pri 200 °C približne 20 minút, kým okraje nie sú zlatohnedé a syr roztopený.
12. Upečenú pizzu nechajte chvíľu mierne vychladnúť, potom nakrájajte a servírujte.
Poznámky
1. Pre extra chrumkavé okraje lístkového cesta ich môžem pred pečením zľahka potrieť rozšľahaným vajíčkom alebo mliekom. Získajú tak aj krajšiu zlatistú farbu.2. Nebojte sa experimentovať s obložením! Namiesto klobásy môžem použiť šunku, kúsky kuracieho mäsa, tuniaka, alebo pripraviť vegetariánsku verziu s rôznymi druhmi zeleniny (napr. šampiňóny, kukurica, brokolica) a syrov (mozzarella, niva, feta).3. Ak mi zostanú odrezky z lístkového cesta pri tvarovaní okrajov, môžem z nich vykrojiť malé tvary (hviezdičky, srdiečka) a poukladať ich na okraj pizze pred pečením pre ešte zaujímavejší vzhľad.4. Pizza z lístkového cesta chutí najlepšie čerstvá a teplá. Môžem ju podávať ako hlavné jedlo s čerstvým zeleninovým šalátom, alebo ako chutné pohostenie na párty či stretnutí s priateľmi.