Máte už dosť klasických sladkokyslých uhoriek a čalamád a hľadáte nový, vzrušujúci spôsob, ako si zakonzervovať letnú úrodu? Práve ste ho našli! Tento zaváraný mrkvový šalát je absolútna chuťová bomba, ktorá posunie vašu špajzu na úplne novú úroveň. Predstavte si tú dokonalú harmóniu: sladkosť chrumkavej mrkvy, prenikavá aróma exotických korenín ako kurkuma a koriander a k tomu príjemná, hrejivá pikantnosť z chilli a cesnaku. Je to presne ten typ šalátu, ktorý prekvapí, nadchne a stane sa okamžite hviezdou každej rodinnej oslavy či grilovačky.
1. Mrkvu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle alebo pomocou kuchynského robota na tenké rezančeky (julienne). Nastrúhanú mrkvu vložíme do veľmi veľkej misy alebo nádoby.
2. K mrkve pridáme soľ a cukor. Všetko dôkladne premiešame, ideálne rukami, a necháme postáť približne 30-40 minút. Mrkva vďaka soli a cukru skrehne a pustí vlastnú šťavu.
3. Medzitým si pripravíme ostatné ingrediencie. Cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno alebo prelisujeme. Chilli papričky zbavíme stopiek a jadierok (ak chceme menšiu pálivosť) a nasekáme ich najemno.
4. V malom hrnci zohrejeme olej. Mal by byť horúci, ale nemal by sa z neho dymiť.
5. K odležanej mrkve pridáme nasekaný cesnak, chilli a všetky suché koreniny: mletý koriander, sladkú papriku, kurkumu a kari.
6. Dôležitý krok: Horúcim olejom zalejeme zmes mrkvy a korenín. Olej pri kontakte s koreninami zasyčí a krásne ich "otvorí", čím sa uvoľní ich plná aróma.
7. Nakoniec do zmesi prilejeme 400 ml octu a všetko spolu naozaj dôkladne premiešame, aby sa chute rovnomerne rozložili v celom objeme šalátu.
Plnenie pohárov a bezpečná sterilizácia
8. Pripravíme si čisté, vysterilizované zaváracie poháre a viečka.
9. Mrkvový šalát začneme aj so všetkou šťavou, ktorú pustil, poriadne tlačiť do pohárov. Snažíme sa, aby v pohári zostalo čo najmenej vzduchu. Poháre plníme asi 1-2 cm pod okraj.
10. Okraje pohárov dôkladne utrieme dočista a nasucho. Pevne ich uzavrieme sterilizovanými viečkami (dotiahneme tak akurát, nie "na krv").
11. Nevyhnutný krok – Sterilizácia: Na dno veľkého hrnca položíme utierku. Na ňu poukladáme uzavreté poháre tak, aby sa navzájom nedotýkali. Zalejeme ich teplou vodou do výšky približne 2/3 pohárov.
12. Vodu privedieme k miernemu varu a pri tejto teplote sterilizujeme po dobu 15 minút.
13. Po uplynutí času hrniec opatrne odstavíme. Horúce poháre pomocou klieští vyberieme a poukladáme na utierku viečkom nahor. Necháme ich voľne vychladnúť pri izbovej teplote, ideálne do druhého dňa. Počas chladnutia s nimi už nemanipulujeme ani ich neobraciame. Po vychladnutí skontrolujeme, či sa viečko "chytilo" (je preliačené dovnútra).
Poznámky
1. Pre tento šalát sa mi najviac osvedčilo strúhadlo, ktoré robí dlhé tenké rezančeky (julienne). Šalát má potom lepšiu textúru a chrumkavosť ako z klasického hrubého strúhadla.2. Ak máte radi naozaj pikantné, pokojne pridajte viac chilli papričiek alebo použite štipľavejšiu odrodu. Množstvo si ľahko prispôsobím.3. Tento šalát je fantastická príloha ku grilovanému mäsu, fašírkam alebo len tak k pečeným zemiakom. V zime je to skvelá vitamínová bomba.4. Horúci olej je kľúčový, pretože krásne 'otvorí' vôňu a chuť použitých korenín. Tento krok určite nevynechávam, ale pracujem pri ňom opatrne.