Pečený karfiol v rúre s medovo-citrónovou zálievkou
Tento recept na pečený karfiol v rúre zmení váš pohľad na túto zeleninu. Karfiol je najprv ochutený zmesou korenia a upečený dochrumkava. Kľúčom je však záverečná glazúra. Tento pečený karfiol v rúre je fantastický teplý aj studený.
1. Rúru predhrejte na 200 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
2. Karfiol umyte a rozdeľte na menšie, približne rovnaké ružičky.
3. Vo veľkej mise zmiešajte karfiolové ružičky s 3 PL olivového oleja, sladkou paprikou, sušeným cesnakom, soľou a korením. Rukami všetko dobre premiešajte, aby sa každá ružička obalila.
4. Ochutený karfiol rovnomerne rozložte na pripravený plech.
5. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 30 minút dozlatista. Karfiol by mal byť na okrajoch chrumkavý a v strede mäkký.
6. Kým sa karfiol pečie, pripravte si zálievku. Petržlenovú vňať nasekajte nadrobno.
7. Do malého hrnca dajte 3 PL olivového oleja, med, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a prípadne čili vločky.
8. Na miernom ohni zmes krátko prehrejte (asi 1 minútu), kým sa med nerozpustí a chute sa nespoja. Nevarte ju.
9. Odstavte zálievku z ohňa a vmiešajte do nej nasekanú petržlenovú vňať.
10. Upečený karfiol presuňte z plechu do servírovacej misy.
11. Ihneď ho prelejte pripravenou medovo-citrónovou zálievkou a zľahka premiešajte.
Poznámky
1. Chrumkavé okraje: Karfiol na plechu príliš nenatlačte. Ak sú ružičky blízko seba, budú sa skôr dusiť ako piecť. Pre extra chrumkavosť použite program s ventilátorom.2. Sila zálievky: Zálievku naozaj len krátko prehrejte, aby sa med rozpustil. Varením by sa zbytočne vytratila čerstvá aróma citrónovej kôry a petržlenu.Variácie:3. S parmezánom: Vynechajte zálievku a 5 minút pred dopečením posypte karfiol strúhaným parmezánom.4. S jogurtom: Namiesto medovej zálievky podávajte karfiol s dresingom z gréckeho jogurtu, cesnaku a kôpru.