Hľadáte recept na rýchly, chutný a výživný obed či večeru, ktorý je zároveň pastvou pre oči? Práve ste ho našli! Tieto pečené papriky plnené bohatou vaječnou zmesou sú presne tým jedlom, ktoré vás prekvapí svojou jednoduchosťou a fantastickou chuťou. Predstavte si sladkú, pečením zjemnenú papriku, ktorá v sebe ukrýva nadýchanú vaječnú plnku plnú šunky, paradajok a čerstvého kôpru. A to všetko je korunované neodolateľnou, do zlatista roztopenou syrovou čiapkou. Je to skvelé nízkosacharidové jedlo, ktoré zasýti a poteší celú rodinu.
1. Rúru si predhrejeme na 190 °C. Menší pekáč alebo zapekaciu misu zľahka vymastíme olejom.
2. Papriky umyjeme, pozdĺžne ich prekrojíme na polovice a opatrne z nich odstránime jadrovník a biele časti. Ak chcete papriky plniť postojačky, odrežte len vrchnú časť so stopkou a vnútro vydlabte. Vrchnáky si odložíme.
3. Pripravíme si plnku: Cibuľu, paradajku a šunku nakrájame na veľmi malé, jemné kocky. Kôpor nasekáme najemno.
4. Vo väčšej miske metličkou zľahka rozšľaháme 6 vajec. Ochutíme ich soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
5. K rozšľahaným vajciam pridáme nakrájanú cibuľu, paradajku, šunku a nasekaný kôpor. Všetko spolu dobre premiešame, aby vznikla jednotná vaječná zmes.
Plnenie a pečenie:
6. Pripravené polovičky paprík (alebo celé papriky) poukladáme do pekáča a rovnomerne ich naplníme pripravenou vaječnou zmesou.
7. Pekáč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 190 °C po dobu 30 minút. (Ak plníte celé papriky, môžete ich počas tejto doby prikryť odrezanými klobúčikmi).
8. Po 30 minútach papriky vyberieme a každú husto posypeme nahrubo nastrúhaným syrom.
9. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 15 minút, alebo kým sa syr krásne neroztopí, nezačne chytať zlatistú farbu a vajíčka nie sú úplne stuhnuté.
10. Upečené papriky necháme pred podávaním pár minút odpočinúť. Servírujeme teplé.
Poznámky
1. Do vaječnej zmesi môžete pridať aj inú, nadrobno nakrájanú zeleninu, napríklad jarnú cibuľku, kúsok cukety alebo vopred orestované šampiňóny.2. Ak máte radi pikantné, pridajte do vaječnej zmesi štipku chilli vločiek alebo na kocky nakrájanú pikantnú klobásku namiesto šunky.3. Tieto plnené papriky sú fantastické s varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou alebo len tak, s kúskom čerstvého chrumkavého chleba.4. Namiesto kôpru alebo spolu s ním môžete použiť aj iné čerstvé bylinky, napríklad petržlenovú vňať, pažítku alebo bazalku. Dodajú jedlu ďalší rozmer chuti.