Pečené kura z jedného plechu so zemiakmi a zeleninou
Hľadáte recept na obed či večeru, ktorý je nielen neuveriteľne chutný, ale aj praktický a ušetrí vám čas strávený v kuchyni a umývaním riadu? Toto pečené kura so zemiakmi a zeleninou pripravené na jednom plechu je presne to, čo potrebujete!
1. V mise zmiešajte soľ, čierne korenie, papriku, talianske bylinky, sójovú omáčku a olej (2PL).
2. Kuracie stehná umyte, osušte. Vložte do marinády, dobre vmasírujte. Prikryte a marinujte v chladničke min. 30 minút.
Príprava zeleniny a dresingu:
3. Zemiaky, kapustu, papriku, mrkvu, stopkový zeler nakrájajte na väčšie/hrubšie kusy. Cibuľu na mesiačiky.
4. Zeleninu (okrem cibule) dajte do misy, osoľte, okoreňte. V menšej miske zmiešajte kyslú smotanu, majonézu a pretlak na dresing. Dresing vmiešajte k zelenine.
Pečenie na jednom plechu:
5. Rúru predhrejte na 180°C. Plech vymažte olejom (1PL).
6. Na dno plechu rozsypte cibuľu. Na ňu poukladajte marinované kuracie stehná.
7. Na stehná a okolo nich rozprestrite zeleninu s dresingom. Pridajte cesnak a posypte petržlenovou vňaťou.
8. Plech dôkladne prekryte alobalom. Pečte pri 180°C 40-45 minút.
9. Odstráňte alobal. Dopekajte odkryté ďalších 15-20 minút do zlato-hneda a prepečenia.
Servírovanie:
10. Vyberte z rúry, nechajte krátko postáť. Ihneď servírujte.
Poznámky
1. Pre ešte intenzívnejšiu chuť mäsa môžem do marinády pridať aj trochu dijonskej horčice alebo pár kvapiek worcesterskej omáčky.2. Namiesto bielej hlávkovej kapusty môžem použiť aj inú obľúbenú zeleninu, napríklad brokolicu (rozobratú na ružičky), karfiol, cuketu alebo baklažán. Prispôsobte si zeleninovú zmes podľa sezóny a vašich preferencií.3. Ak mám rád pikantnejšie jedlá, môžem do marinády na mäso alebo do dresingu na zeleninu pridať štipku mletého chilli alebo kajenského korenia.4. Pred koncom pečenia (počas odkrytej fázy) môžem kuracie stehná ešte raz potrieť zvyšnou marinádou alebo výpekom z plechu pre extra lesk a chuť.