Musím sa priznať, tento recept ma fascinoval. Objavil som ho náhodou a hneď ma zaujal. Parený mramorový koláč, ktorému v Ázii hovoria Brudel, sa totiž vôbec nepečie. Varí sa v pare. A výsledok? Neuveriteľne jemný, nadýchaný a mäkký koláč. Tento parený mramorový koláč (Brudel) je skvelou ukážkou fusion kuchyne u nás doma.
1. V miske zľahka rozmiešajte vajce, cukor a vlažné mlieko. Mlieko nesmie byť horúce.
2. Prisypte sušené droždie a hladkú múku. Znova premiešajte.
3. Nakoniec prilejte rozpustené, mierne vychladnuté maslo. Miešajte, kým nezískate hladké, polotekuté cesto.
4. Misu prikryte potravinárskou fóliou a nechajte cesto odpočívať približne 30 minút.
5. Medzitým si pripravte formu (cca 20x10x7 cm). Vysteľte ju papierom na pečenie, ktorý môžete zľahka potrieť olejom.
6. Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti do troch misiek.
7. Do prvej misky pridajte 2 PL kakaa a dobre premiešajte.
8. Do druhej misky pridajte 1 ČL moka pasty a tiež rovnomerne premiešajte. Tretia miska ostane svetlá (pôvodná).
9. Z každej zmesi si môžete odložiť trochu bokom na finálny vzor na vrchu koláča.
10. Začnite vrstviť. Na dno formy nalejte väčšinu čokoládovej zmesi.
11. Na ňu opatrne navrstvite väčšinu svetlého (pôvodného) cesta.
12. Ako poslednú vrstvu nalejte väčšinu moka cesta.
13. Pomocou odložených ciest uveďte vzor na tortu podľa tohto videonávodu.
14. Pripravený koláč vo forme prikryte utierkou a nechajte ho odpočívať ďalších približne 45 minút.
15. Pripravte si naparovací hrniec alebo hrniec s parným nadstavcom. Priveďte vodu do varu.
16. Koláč vložte do naparovača a varte v pare na strednom ohni približne 40 minút.
17. Uvarený koláč je super mäkký a krehký. Nechajte ho chvíľu vychladnúť vo forme a potom ho opatrne vyberte aj s papierom.
Poznámky
1. Pokrievka pri naparovaní: Toto je kľúčové. Pokrievku hrnca vždy obalím čistou utierkou. Utierka zachytí kvapkajúcu paru a koláč tak nebude mať na povrchu mokré fľaky.2. Moka pasta: Ak nemáte moka (kávovú) pastu, môžete ju nahradiť. Zmiešajte 1 ČL instantnej kávy s 1 ČL horúcej vody a 1/4 ČL kakaa.3. Kysnutie: Keďže je cesto liate a obsahuje tuk, nekysne do výšky ako klasické buchty. Skôr zväčší objem a objavia sa v ňom bublinky.4. Pandan: Namiesto moka pasty skúste použiť 1 ČL pandanovej esencie pre žiarivo zelenú farbu a zaujímavú chuť.5. Dvojfarebný: Ak sa vám nechce deliť cesto na tri časti, urobte len klasický mramorový efekt zo svetlého a kakaového cesta.