Tento kapustový šalát je môj obľúbený recept, keď chcem niečo ľahké, no zároveň plné bielkovín, čo ma naozaj zasýti. Kombinácia chrumkavej pekingskej kapusty, šťavnatého kuracieho mäsa, vajíčok a sviežej marinovanej cibuľky je fantastická.
1. Najprv si pripravte marinovanú cibuľu. Cibuľu nakrájajte na tenké pásiky. V miske ju zalejte vriacou vodou, pridajte ocot, cukor a soľ. Dobre premiešajte a nechajte postáť, kým pripravíte zvyšok.
2. Ak nemáte, uvarte si kuracie prsia (v osolenej vode s bobkovým listom a zeleninou cca 20 minút) a vajíčka (10 minút). Nechajte ich úplne vychladnúť.
3. Pripravte si zeleninu. Pekingskú kapustu nakrájajte na tenké pásiky. Šalátovú uhorku nakrájajte na kocky, v miske ju osoľte, nechajte 5 minút postáť a potom z nej zlejte prebytočnú vodu.
4. Vychladnuté kuracie mäso a vajíčka nakrájajte na malé kocky. Jarnú cibuľku a kôpor nasekajte najemno.
5. Vo veľkej mise zmiešajte nakrájanú kapustu, odvodnenú uhorku, kuracie mäso, vajíčka a nasekané bylinky.
6. Z marinovanej cibule dôkladne zlejte všetok nálev a pridajte ju do misy.
7. Nakoniec pridajte majonézu. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
8. Všetko spolu zľahka, ale dôkladne premiešajte. Najlepší je, keď ho pred podávaním necháte aspoň 30 minút vychladiť v chladničke.
Poznámky
1. Ideálny na zvyšky (Zero-waste tip): Tento šalát je najlepší spôsob, ako spotrebovať zvyšky pečeného alebo vareného kurčaťa z víkendu. Mäso z nedeľnej polievky je priam dokonalé!2. Základ je chrumkavosť: Nevynechajte odvodnenie uhorky a dôkladné scedenie marinovanej cibuľky. Práve tieto dva kroky zaručia, že váš šalát bude krásne chrumkavý a nie vodnatý.3. Pre ľahšiu verziu: Namiesto majonézy, alebo v pomere pol na pol, použite hustý biely jogurt alebo kyslú smotanu. Šalát bude ľahší, sviežejší a stále úžasne krémový.