Existujú zákusky, ktoré nás okamžite prenesú do detstva a vyvolajú pocit absolútnej pohody. A presne taký je tento nepečený vanilkový rez! Je to geniálna a extrémne jednoduchá verzia obľúbeného krémešu, pri ktorej sa však úplne zaobídete bez pečenia lístkového cesta. Predstavte si vrstvy cukrárskych piškót, ktoré v kréme zmäknú na dokonalú piškótovú textúru, a medzi nimi sa vyníma obrovská, štedrá vrstva hodvábne jemného, poctivého domáceho vanilkového krému. Je to dezert, ktorý je synonymom domácej pohody a zaručene poteší každého milovníka sladkých klasík.
150gkukuričného alebo vanilkového škrobu(pudingového prášku)
200mlplnotučného mlieka
250gsmotanového syra(typ Philadelphia alebo mascarpone, izbovej teploty)
Pokyny
Príprava vanilkového krému:
1. Vo väčšom hrnci začneme na strednom plameni zohrievať 1300 ml mlieka spolu s 230 g cukru. Občas premiešame, aby sa cukor rozpustil.
2. Kým sa mlieko zohrieva, vo veľkej mise metličkou vyšľaháme 5 celých vajec so zvyšnými 20 g cukru do svetlej peny.
3. K vajíčkam prisypeme škrob a dobre rozmiešame. Nakoniec prilejeme 200 ml studeného mlieka a všetko spolu metličkou prešľaháme na hladkú zmes bez hrudiek.
4. Kľúčový krok (temperovanie): Keď je mlieko v hrnci horúce (parí sa z neho, ale ešte nevrie), odoberieme z neho jednu až dve naberačky a za stáleho a rýchleho šľahania ich tenkým prúdom vlejeme do vaječnej zmesi v mise. Týmto vajíčka zohrejeme a zabránime ich zrazeniu.
5. Takto zohriatu vaječnú zmes nalejeme naspäť do hrnca k zvyšku horúceho mlieka, pričom opäť neustále a energicky miešame metličkou.
6. Varíme na strednom plameni za stáleho miešania až do zhustnutia na veľmi hustý puding. Trvá to približne 4-6 minút.
7. Hustý pudingový krém prelejeme do čistej misy. Jeho povrch prikryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa ho priamo dotýkala (zabránime tak vytvoreniu kožky) a necháme ho pri izbovej teplote chladnúť asi 1 hodinu.
8. Do ešte vlažného (nie horúceho) krému pridáme smotanový syr alebo mascarpone izbovej teploty a všetko spolu dôkladne prešľaháme ručným šľahačom do úplne hladkej a krémovej konzistencie.
Skladanie a chladenie:
9. Dno hlbšieho plechu alebo formy s rozmermi 20x30 cm rovnomerne vyložíme polovicou pripravených piškót (cca 150 g).
10. Na vrstvu piškót nalejeme a rovnomerne rozotrieme celý pripravený vanilkový krém.
11. Na krém poukladáme zvyšnú polovicu piškót.
12. Dezert prikryjeme a vložíme do chladničky stuhnúť a odležať aspoň na 4 hodiny, najlepší je však na druhý deň, keď piškóty dokonale zmäknú. Pred podávaním povrch husto posypeme práškovým cukrom.
Poznámky
1. Pre ešte bohatšiu chuť môžete pridať do krému spolu so smotanovým syrom aj lyžičku vanilkového extraktu alebo semiačka z jedného vanilkového struku (tie povarte v mlieku).2. Temperovanie vajec je kľúčový krok, ktorý nevynechávajte! Zaručí, že váš krém bude zamatovo hladký a bez kúskov zrazených vajíčok.3. Piškóty môžete pred ukladaním na plech na sekundu namočiť do mlieka s rumom alebo do studenej kávy pre extra chuť a vláčnosť, podobne ako pri tiramisu.4. Ako pripraviť Caffè latte k zákusku? Pripravte si silné espresso (cca 40 ml z 10-14g kávy). Zohrejte 150 ml mlieka (nevarte) a napeňte ho ponorným mixérom alebo napeňovačom. Do vysokého pohára nalejte napenené mlieko a opatrne do stredu vlejte espresso.